Bijzonder België: 11 bijzondere plekjes in ons land die je nog niet kende

doorSophie Vereyckenop 09/05/2020

Dacht je dat België geen geheimen meer voor jou had? Mis poes. Ons land herbergt nog heel wat verborgen pareltjes, en gelukkig voor ons hoeven we niet eens zelf op zoek. Derek Blyth, een Britse journalist die al meer dan 25 in België woont deelt in zijn boek 'Hidden Belgium' meer dan 300 fantastische plaatsen die het bezoeken waard zijn. Wij verklappen er alvast een paar.

Muziekbos in Ronse

ANTWERPEN

Wintertuin
Deze verborgen parel is één van de mooiste gebouwen in art nouveau-stijl in ons land. Het enige probleem? Het is tegenwoordig een school. Vroeger was de tuin dan ook niet te bezoeken, maar gelukkig kan je er tegenwoordig op zondagen wel een rondleiding volgen. De indrukwekkende glas-in-loodramen, keizerlijke details en geschiedenis zorgen voor een boeiende namiddag.

Wintertuin (Ursulineninstituut), Bosstraat 9 te Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Meer info: www.visitwintertuin.be

Buitenland
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt dit stille dorpje wel degelijk in België. En toch, wanneer je er rondwandelt waan je je op een andere plek. De oude gebouwen zorgen voor een unieke sfeer, met als neusje van de zalm het Reuzenhuis, een indrukwekkende replica van het gelijknamige Antwerpse gebouw uit de 16de eeuw.

Buitenland, vlakbij Bornem

OOST-VLAANDEREN

Campo Santo
Dit overwoekerde kerkhof vind je in de buurt van Gent. Het is even zoeken naar de ingang (tip: die ligt helemaal op het einde), maar zodra je

die gevonden hebt, stap je een andere wereld binnen. De begraafplaats uit 1847 herbergt heel wat bekende Vlaamse schrijvers, kunstenaars en filosofen. Vergeet dus zeker niet om de tekstjes op de massieve grafstenen te lezen, of je zou zo maar Jan Hoet of Marc Sleen voorbij lopen.

Campo Santo, Visitatiestraat/ Verkortingstraat te Sint-Amandsberg

Muziekbos
Vroeger kon je in het Hallebos terecht voor een rustige boswandeling, maar tegenwoordig moet je er vooral slalommen tussen toeristen. Een betere (en rustigere) optie is dan ook het Muziekbos. Verdwaal op één van de vele paadjes en geniet van de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind.

Muziekbos, La Salettestraat te Ronse

WEST-VLAANDEREN

Straatkunst
In Oostende kan je veel meer dan een dagje strandliggen. In 2016 werd de stad één groot kunstwerk tijdens het Crystal Ship festival. Die kunstwerken, waaronder pareltjes van de Gentse kunstenaar ROA en de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal, kan je trouwens nog steeds bewonderen. Ga wel even langs de toeristische dienst voor een kaartje, want anders bestaat de kans dat je geen enkel kunstwerk spot.

Sleeping Animals , Hofstraat en andere locaties te Oostende
Meer info: www.thecrystalship.org

Sint-Ritakerk
Eén van de meest bijzondere gebouwen vind je in Harelbeke, net buiten Kortrijk. De Sint-Ritakerk werd gebouwd in 1963 maar ziet eruit alsof hij uit een futuristisch tijdperk komt. Het kostte de architecten drie jaar om het betonnen gevaarte te bouwen, en het ziet er voornamelijk uit als een uit de kluiten gewassen tent.

Sint-Ritakerk, J. Sabbestraat 43 te Harelbeke

Oliebaan
Wie al eens in Brugge is geweest, weet dat je er in het weekend of op een zonnige vakantiedag over de koppen kan lopen. En toch zijn er ook rustige plekjes in de pittoreske stad. De Oliebaan is er daar ééntje van. Tussen de bakstenen muren lijkt het alsof je helemaal nergens naartoe gaat, totdat je plots een modderig veld met grazende koeien en bloeiende fruitbomen tegenkomt.

Oliebaan te Brugge

LIMBURG

Reading between the Lines
Wanderlaars kunnen terecht in Borgloon. Na een prachtige wandeling door de fruitgaarden kom je het unieke kerkje genaamd Reading between the Lines tegen. Het kunstwerk werd in 2011 gebouwd door de Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, en is gemaakt van horizontale stalen platen, die de kerk er van iedere hoek anders uitziet. Vandaar de bijnaam: doorkijkkerk.

Reading between the Lines, Grootloonstraat 2 te Borgloon

Cycling through water
Wandelen op het water kunnen we nog niet, maar eronder fietsen lukt wel. Of toch in Bokrijk. Daar vind je namelijk een fietsbrug onder het waterniveau, waardoor je letterlijk onder water fietst. Het geeft je een uniek zicht op de eendjes die je op een gezapig tempo voorbij zwemmen.

Cycle through water, Bokrijk
Meer info: www.bokrijk.be

VLAAMS-BRABANT

Rozentuin
Deze rozentuin is één van de grootste in Europa. Je vindt er meer dan 66.000 bloeiende rozen, waaronder eeuwenoude en zeldzame exemplaren. Vooral in de zomermaanden is de tuin een bezoekje waard.

Rozentuin Coloma, Joseph Depauwstraat 25 te Sint-Pieters-Leeuw
Meer info: www.natuurenbos.be/coloma

Doode Bemde
Met de Dijle die nonchalant het landschap in tweeën splijt, is het natuurreservaat Doode Bemde een unieke plek in België. Het atypische landschap is een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten en dan ook de ideale plek voor een rustige wandeling.

Doode Bemde, Neerijse

Nog meer unieke plaatsen in ons land ontdekken? In 'Hidden Belgium' deelt journalist Derek Blyth mee dan 300 wonderlijke en onverwachte plekjes van eigen bodem. Uitgeverij Luster, 256 pagina's, € 19,95.