Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dankzij deze natuurlijke middeltjes maken reizigerskwaaltjes geen kans

doorRedactieop 09/07/2017

Ongeacht of je deze zomer dichtbij huis blijft of naar een tropische bestemming trekt, reizigerskwaaltjes horen er nu eenmaal bij. Dankzij deze handige tricks en natuurlijke middeltjes in je reisapotheek zijn ze in een wip van de baan.

Reisziekte

Wie in een auto, bus, vliegtuig of boot vaak last krijgt van misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn … kan ter preventie een aantal eenvoudige maatregelen in acht nemen. Reis nooit met een lege maag, drink voldoende water voor je vertrekt, zeker geen alcohol en probeer een plaatsje voorin het voertuig, bij voorkeur bij een raam te bemachtigen. Speel je liever op zeker, neem dan één uur voor je vertrekt een geneesmiddel tegen reisziekte in.

Homeopathische oplossing? Traditionele medicijnen tegen reisziekte veroorzaken meestal slaperigheid, waardoor ze niet geschikt zijn voor bestuurders van voertuigen, terwijl homeopathische geneesmiddelen helemaal geen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen.

In de reisapotheek? Tabacum of cocculus (reisziekte)

Insectenbeten

Voorkomen is beter dan genezen! Heb je vaak last van venijnige insectenbeten, gebruik dan een insectenwerend middel. Toch gebeten? Insectenbeten veroorzaken meestal slechts lichte ongemakjes, die geen specifieke behandeling vereisen, tenzij er sprake is van overgevoeligheid of een allergische reactie.

Homeopathische oplossing? Bij hevige jeuk, branderigheid, ernstige roodheid of zwelling kan overgevoeligheid in het spel zijn. Met behulp van een homeopathische zalf, spray of gel kan je deze symptomen kalmeren.

In de reisapotheek? Urtica urens (jeuk) of arnica (pijn). Met Arnigel van Boiron pak je overigens niet enkel de kwalijke gevolgen van insectenbeten aan, maar ook spierpijn, blauwe plekken, builen ...

Reizigersdiarree of constipatie

Zowat twintig tot veertig procent van alle reizigers komt op vakantie met reizigersdiarree in aanraking. Wees daarom alert op wat je ter plekke eet en drinkt: drink alleen water uit ongeopende flesjes, laat ijsblokjes achterwege, eet geen rauw(e) groente, vlees of vis, eet niets op plekken waar de hygiëne twijfelachtig is … Ook een kuur met probiotica voor én tijdens je vakantie helpt je om ergerlijke spijsverteringsproblemen te voorkomen, zowel reizigersdiarree als hardnekkige constipatie, dat je vakantie eveneens grondig kan verknallen.

Homeopathische oplossing? De bekendste middelen tegen diarree stoppen de ontlasting tijdelijk, maar zorgen na meermaals gebruik voor verstoppingen en extra darmklachten. Homeopathische middelen lossen het probleem op een doeltreffende en zachtaardige manier op.

In de reisapotheek? Arsenicum (diarree) en bryonia (constipatie)

Zonnebrand, zonneallergie of zonnesteek

Uit de zon blijven tijdens het middaguur, voldoende smeren met een hoge beschermingsfactor, het hoofd bedekt houden én af en toe de schaduw opzoeken. Iedereen weet ondertussen hoe je verantwoord hoort te zonnen. Zo voorkom je niet enkel dat je op het einde van de dag met rode billen het zwembad moet verlaten, maar ook dat je ’s avonds met een venijnige zonnesteek in bed ligt of dat je een tijdlang uit de zon moet blijven omdat je een zonneallergie hebt opgelopen.

Homeopathische oplossing? Wie ondanks alle waarschuwingen toch zijn billen heeft gebrand, kan zijn toevlucht nemen tot een breed scala aan homeopathische zalfjes, sprays, gels of korrels om de kwalijke gevolgen van de zon te stillen.

In de reisapotheek? Calendula (verbrande huid), urtica urens (zonneallergie), glonoinum (zonnesteek)

 

Vertrek jij binnenkort op reis en weet je niet goed wat je in je reisapotheek moet inpakken? Vraag bij twijfel raad aan je apotheker.