De 5 mooiste Europese roadtrips die je moet gedaan hebben

doorNele Annemansop 28/07/2018

Natuurlijk zijn bruisende steden zoals Londen, Berlijn en Barcelona een must voor elke reislover, maar als je liever iets unieker wil (met adembenemende uitzichten en een heerlijke keuken om mee te beginnen), dan is hoog tijd voor een roadtrip door een van deze prachtige Europese gebieden.

1. Amalfikust, Italië
De prachtige kust van Amalfi in Zuid-Italië moet zowat de reden zijn waarom postkaartjes zijn uitgevonden. En hoewel het niet tot de Amalfikust behoort, is het toch de moeite waard om je trip te starten in het chaotische, maar charmante Napels en verder te reizen langs de Vesuvius om de bevroren stad Pompei te bezoeken. Geniet daarna van het uitzicht op het turquoise water in Sorrento, laat je auto aan de kant staan en neem de veerboot om het prachtige eiland Capri te verkennen. Terug op het vasteland kan je genieten van heerlijke gerechten met verse zeevruchten in de pastelkleurige steden Positano en Amalfi en enkele limoncello's in Salerno.

2. Baskenland, Frankrijk en Spanje
Begin deze prachtige route in het wondermooie stadje Biarritz, rijd dan langzaam langs de kust en door de Pyreneeën naar Bilbao en de nabijgelegen dorpjes voor immense surfgolven. Sluit je trip af in San Sebastián voor een culinaire hoogmis met maar liefst negen restaurants met Michelinsterren.

3. Hringvegur (Ringweg), IJsland
De Ringweg is de belangrijkste weg in IJsland en loopt, zoals de naam al doet vermoeden, in een grote cirkel over het eiland. Langs de weg van 1340 kilometer kom je niet alleen adembenemende landschappen en prachtige geisers tegen maar ook schattige boerderijtjes én de vulkaan Eyjafjallajökull. Begin en eindig je reis in Reykjavik en voorzie enkele dagen om de bezienswaardigheden te verkennen. Neem je badkleding mee voor een plons in de warmwaterbronnen en kies voor vierwielaandrijving als je off road wil gaan.

4. Romantische Strasse, Duitsland
Start in Würzburg en geniet tijdens je trip niet alleen van middeleeuwse dorpjes en paleizen, maar ook van de rivierdalen en witte Alpentoppen. Voor je eindigt in Füssen, is het ook absoluut de moeite waard om te stoppen bij het bijzondere sprookjeskasteel Neuschwanstein. Mag het nog een tikkeltje romantischer? Bezoek dan een van de lokale wijngaarden en geniet van wat verwennerij in een van de kuuroorden langs de 385 kilometer lange route.

5. Trollstigen, Noorwegen
Op deze route mag je je verwachten aan veel magische plekken met mooie watervallen en prachtige bergen. De wegen zijn steil en scherp, maar de adembenemende uitzichten zijn die zweethanden meer dan waard.