Geen reisje gepland? Zo maak je er ook een geweldige staycation van

doorTatjana Peetersop 14/07/2018

Het is mooi weer in eigen land. Waarom zou je duizenden euro’s uitgeven om ergens anders in de zon te gaan liggen? Als collega’s je na de vakantie vragen wat je gedaan hebt roep je gewoon voluit ‘een staycation’. Want jij hebt het vakantiegevoel gewoon bij je thuis gecreëerd.

Een staycation is een vakantie die je thuis of in je thuisland doorbrengt. Erg simpel, maar wel met hetzelfde resultaat als een buitenlandse vakantie. Je start evengoed ontspannen en met nieuwe ideeën aan je job. Het geheim van een geslaagde staycation? Wees vernieuwend en verrassend.

1. Breng het buitenland op je bord

Haal die kookboeken uit de kast en probeer eens iets totaal anders op je bord te toveren. Ga je naar Spanje en maak je een paëlla, naar Mexico voor zelfgemaakte empanadas of naar Japan voor sushi? Verlies je helemaal in de keuken. Maak er een familiegebeuren van en laat iedereen zijn mouwen opstropen om een verrassende lunch op tafel te toveren.

2. Laat je huis schoonmaken

Bij de start van je vakantie is het geen slecht idee om je huis van onder tot boven aan te pakken. Rondslingerende spullen zorgen voor onrust. Laat je tijdens jouw staycation niet afleiden door vuile ramen of rommelige kamers. Geen zin om het allemaal zelf te doen? Huur dan een professioneel team in dat de klus klaart.

3. Laat muziek door je huis galmen

Niets zo fijn als zomerse muziek die door het huis galmt. Beweeg op de zwoele klanken van Bossa Nova, Joao Gilberto of Antonio Carlos Jobim. Deuntjes die je meteen naar het buitenland brengen. Laat je helemaal gaan!

4. Neem tijd om uitgebreid te ontbijten

Als we op vakantie zijn nemen we graag de tijd om uitgebreid te ontbijten. Waarom zou je dat thuis ook niet doen? Maak elke ochtend eens iets extra klaar. Bijvoorbeeld een omeletje, een granolabowl of een smoothie.

5. Ontspan buiten met kaarslicht

Geen kinderen vanavond? Maak er samen met je partner een romantische avond van. Hang wat sfeerverlichting in de tuin, steek enkele kaarsen aan en zet de wijn klaar, want jij en je partner genieten vanavond van een gezellig etentje in de tuin. Geen zin om zelf te koken? Laat gewoon iets aan huis leveren.

6. Lees een boek

Neem deze vakantie tijd om wat bij te lezen. Leg je in de tuin op je meest comfortabele stoel en laat je meenemen in het verhaal.

7. Kampeer in je achtertuin

Niets zo leuk om met de kinderen in de tuin kamperen. Zet samen de tent op, speel gezelschapsspelletjes en sluit de avond af rond het (kamp)vuur. Amusement gegarandeerd.

8. Breng de spa naar je eigen badkamer

Tijd voor wat me-time. Laat het bad vollopen met een lekker ruikende badolie. Breng sfeer in de badkamer met kaarsen en ontspannende muziek. Sluit je ogen en geniet. Graag full option gaan? Nodig een masseur uit bij je thuis (of schakel je partner in om de klus te klaren).

9. Organiseer feestjes in de tuin

Vakantie betekent veel tijd om nog eens met vrienden af te spreken. Organiseer kleine of grote feestjes in je tuin om met iedereen bij te praten. Een simpel hapje, een drankje, wat versiering en muziek toveren jouw tuin onmiddellijk om tot een gezellige zomerbar.

10. Start een project dat op je wachtlijst staat

Misschien wilde je al langer dat ene fotoboek maken, wilde je de living in een nieuw kleurtje steken of een kleine moestuin inrichten. Het is nu het moment om dat dat ene project dat je al veel te lang op de lange baan schuift te verwezenlijken. De voldoening zal groot zijn.

11. Ga offline

Zet je meldingen op je smartphone uit en laat je niet afleiden door technologie. Sluit je helemaal af van de buitenwereld door zelfs de nieuwswebsites niet langer te volgen. Jij bent op vakantie en hebt geen nood om te weten  wat er waar is gebeurd.