Het werk loslaten op vakantie: zo doe je dat!

doorLynn Guillaumeop 20/07/2017

Terwijl de ene al bij het instellen van z'n out of office in vakantiemodus is, lukt het anderen zelfs op hun vakantiebestemming maar moeilijk om niet met het werk bezig te zijn. Alles even loslaten is nochtans essentieel. Vacturesite Indeed.com tipt hoe dat makkelijker lukt.

1. Bereid je goed voor
De laatste dagen voor je vakantie zitten vaak propvol. Plan daarom op voorhand wat tijd in om te ruimen: kuis je mailbox op en zorg voor een leeg bureau. Zo begin je na je vakantie niet alleen met een leeg hoofd, maar ook met een leeg bureau. Zorg daarnaast voor een duidelijke ‘out of office’, zodat iedereen weet dat je niet aanwezig bent. Vermeld hierin wanneer je weer terug bent en wie jouw zaken intussen overneemt. Op die manier blijft er geen werk liggen en start je straks niet met een overvolle inbox vol met achterstallige taken.

2. Zorg voor een goede overdracht
Neem de tijd voor een goede overdracht. Dat kost misschien wat moeite, maar zo vertrek je wél een stuk relaxter op vakantie. Bovendien hebben collega’s zo niet het gevoel dat er onverwachts allerlei taken bij ben belanden. Laat je collega's weten óf en wanneer je bereikbaar bent tijdens je vakantie. Veel werknemers hebben tijdens de vakantie de drang om hun telefoon en e-mail in de gaten te houden, terwijl dat meestal echt niet nodig is. Spreek eventueel een bepaald tijdslot of een vaste dag in de week af, dat je dit wel doet. Dat zorgt voor meer rust.

3. Laat je werktelefoon thuis
Heb je een werktelefoon, laat die dan thuis. Gebruik je zowel zakelijk als privé hetzelfde toestel? Schakel dan je werkmail uit of laat die niet automatisch binnenkomen. Check je mail enkel op de vooraf afgesproken momenten.

4. Start rustig weer op
Plan geen afspraken op de eerste dag(en) na de vakantie. Zo heb je de tijd om er weer rustig in te komen en houd je het relaxte vakantiegevoel nog iets langer vast.

Bron: Indeed.com.