Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

‘Hoelang nog?’: 6 keer bezigheidstherapie tijdens de file

doorSarah Van De Vijverop 07/04/2017

De paasvakantie is volop aan de gang, en ook de zomervakantie ligt voor de deur. De kans is dus groot dat je binnen aanzienlijke tijd met de wagen onderweg bent naar betere oorden. Omdat een autovakantie onvermijdelijk gepaard gaat met de nodige files geven wij zes tips om de reis te overleven met de kinderen in de wagen.

1. Relativeer!
Wind je niet op tijdens een file, maar relativeer. Zet die negatieve gedachten om in positieve. Aan een file kan je weinig veranderen, dus carpe diem, zie dit als gewonnen tijd. Neem een moment rust, want ten slotte heb je nu even de tijd om te ontspannen.

2. Speel een spelletje
Kinderen houden van spelletjes en dat is meteen ook de beste manier om hen af te leiden. Laat de kids gedurende tien minuten alle gele auto’s tellen, of speel woordslang. Speel mee als je er zelf rustig van wordt.

3. Durf de eerstvolgende afrit te nemen
Fixeer je niet te veel op het uur op het scherm van je gps. Durf eens een afrit nemen. Zo ontdek je de mooiste en charmantste stadjes. Doe eens iets gewaagds en boek een hotelletje voor jou en je gezin. Tijd moet niet altijd geld kosten, spaar benzine, doe je wandelschoenen aan en ontdek!

4. Zet hun lievelingsmuziek op
Deze tip zal je als ouder waarschijnlijk minder aanspreken, maar zet de favoriete muziek op van je kinderen. Maak vooraf een cd of zet enkele liedjes op een USB-stick. Muziek doet wonderen voor de gemoedsrust, ook voor jongsten.

5. Mindfulness kan helpen
Geef stress geen kans en doe aan mindfulness. Deze aandachtstraining leert je beter omgaan met stress. Ga af op je gehoor en je gevoel, concentreer je op het geluid van de auto’s of op je ademhaling. Zorg ervoor dat je in een ontspannen houding zit. Maak je nek lang en laat je schouders hangen. Span ze zeker niet op! Doe dit samen met je kroost.

6. Laat ze een film kijken
In geval van uiterste nood, kan je een film afspelen via de kleine schermen speciaal gemaakt voor in de auto. Er bestaan creatievere manieren om je kind af te leiden, dus gebruik deze tip niet te gauw. Kijk wel uit voor wagenziekte!