Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

S.OS. kamperen met kinderen?

10 gouden tips

doorValérie Wautersop Invalid date

Ben jij helemaal gewonnen voor kamperen of ben je eerder iemand die het vooral voor de kinderen doet? Wie goed voorbereid aan kamperen begint, maakt er een succesverhaal van voor het hele gezin.

Lijkt het je een droom om met je kinderen de natuur in te trekken, al lachend samen de tent op te zetten en een heerlijk potje te koken op een open vuur? Helemaal juist dat dit veruit het leukste is wat je samen met je gezin kan doen. Het licht avontuurlijke karakter van een kampeervakantie, de ongedwongen sfeer van een verblijf dicht bij de natuur, het gevoel van vrijheid en het aantrekkelijke prijskaartje zijn bovendien allemaal troeven die een kampeervakantie voor heeft op andere vakantieformules. En voor de meeste kinderen is slapen in een tent of caravan het meest spannende dat ze zich kunnen inbeelden. Zodra je kinderen fijne ervaringen opgedaan hebben met kamperen, zullen ze ook als tiener niet protesteren als de auto volgeladen wordt met kampeerspullen voor een verblijf op de camping. Wie nog niet helemaal overtuigd is en vreest om een stuk comfort, rust of privacy te moeten afgeven, moet vooral onthouden dat ook daar tegenwoordig allerlei oplossingen voor bestaan. Kamperen is vandaag veel meer dan slapen in je zelf opgezette tent. Veel campings bieden onderdak aan in de vorm van chalets, safaritenten, yurts, boomtenten of woonwagens. Kamperen maak je dus zo comfortabel en luxueus als je zelf wil.

10 slimme tips

 1. Lichte, klein oprolbare slaapzakjes zijn erg handig en nemen weinig plaats in bij het pakken. Wie liever net dat tikje meer comfort heeft kan ook het eigen donsdeken in drie vouwen, strak oprollen en in een katoenen zak steken. Neemt zo niet veel meer plaats in dan een compacte slaapzak.
 2. Laat kinderen iets vertrouwds meenemen van thuis, zoals hun hoofdkussen en een knuffel.
 3. Speeltegels in foam doen prima dienst als zachte ondervloer in de tent.
 4. Een natuurlijke spray die teken weghoudt maak je zelf door één deel tea tree oil (natuurwinkel of drogisterij) en twee delen water te mengen in een spuitbusje. Verdeel over schoenen, sokken en broekspijpen.
 5. Lucifers houd je perfect droog in een afgesloten plastic doosje.
 6. Investeer in twee comfortabele campingstoelen. Laag-bij-de-grond kampeerzitjes of mooie picknickplaids zijn allemaal prima, zolang dat niet het enige is wat je bij je hebt. Zodra de kids onder zeil gaan, zal je merken hoe heerlijk het is om even languit onderuit te zakken in een comfortabele campingfauteuil (liefst zo eentje met een voetensteun) om te genieten van het vallen van de nacht met een ‘bekertje’ wijn erbij.
 7. Microvezelhanddoeken zijn ideaal voor op de camping: ze zijn compact op te vouwen en ze zijn zo weer droog.
 8. Om plaats te besparen in de koelbox kan je waterflessen invriezen in plaats van koelelementen. Heb je meteen ijsgekoeld water voor onderweg.
 9. Een hoofdlampje dat je rond een met water gevulde jerrycan spant en op het water laat schijnen, doet prima dienst als noodlamp.
 10. Ben je er niet helemaal van overtuigd dat kamperen met jouw gezin wel iets wordt? Organiseer dan een ‘oefenweekend’ in eigen land vooraleer de kampeerplaatsen voor je jaarlijkse zomervakantie te boeken. Onze tips van kindvriendelijke campings dicht bij huis:
 • Kompas Camping Westende: opende heel recent een unieke waterspeeltuin,
  een pilootproject voor Vlaanderen. www.kompascamping.be/westende.
 • Veld en Duin (Bredene): verzorgde camping met airtrampoline, speeltuin en animatie. www.veldenduin.be.
 • Kompas Camping Nieuwpoort: ruime camping met avontuurlijke speeltuin, beachvolleyvelden, petanqueterreinen, tennis, basket, minivoetbal en een grote binnenspeeltuin met ballenbad. www.kompascamping.be/nieuwpoort.
 • Berk en strand (Retie): veel aandacht voor kinderanimatie. www.berkenstrand.be.
 • De Lage Kempen (Hechtel-Eksel): camping en vakantiepark in bosrijk gebied met groot openluchtzwembad met glijbanen, speeltuin en minigolf. www.lagekempen.be.
 • Goolderheide (Bocholt): camping en vakantiepark met groot openluchtzwembadcomplex met glijbanen. www.goolderheide.be.
 • Maedelstede (Lo-Reninge): kamperen bij de boer op een actieve boerderij. www.maedelstede.be.