Nood aan een break? 4 redenen waarom Valencia misschien iets voor jou is

doorLieve Claeysop 23/05/2017, laatst bijgewerkt op 16/05/2017

Wij ontdekten daar alleszins de ideale plek om er een paar dagen tussenuit te knijpen. Vier redenen waarom de Spaanse stad misschien ook iets voor jou is.

Lieve Claeys

De variatie
Droom je van een paar dagen op het strand, heb je eerder zin in een portie cultuur, ben je een natuurliefhebber of wil je eindelijk nog eens uitgebreid kunnen shoppen? Als je een vliegticket richting Valencia boekt, heb je nog alle tijd om uit te zoeken waar je het meest nood aan hebt, want de stad biedt je simpelweg al die mogelijkheden. Wij deden gewoon elke dag iets anders: de dijk afwandelen en met ons voeten in het zand genieten van een sangria, ons vergapen aan zowel de oude binnenstad als de moderne bouwwerken van Santiago Calatrava, fietsen door het negen kilometer lange park Jardín del Túria of kuieren door de vele winkelstraten en -centra.

Het eten
Tapas, paella, pinxtos, ijsjes … Het water loopt ons zo weer in de mond. Als er iets is waar je zeker van mag zijn: lekker eten kan je in Valencia. Leuk om te bezoeken zijn sowieso de mercado’s of foodhallen. De Mercado Central is zelfs de grootste overdekte versmarkt van Europa. Heerlijk om je boodschappen in te gaan doen. In Mercado Colón kan je dan weer van een hapje en drankje genieten op een van de vele terrasjes. Hoeft het niet altijd Spaans te zijn? Wij tippen je graag ook de Italiaan Lambrusquería en z’n degustatiemenu om te delen!

De prijzen
Valencia is – en we hopen dat dat nog lang zo mag blijven – nog erg betaalbaar. In heel wat restaurants heb je bijvoorbeeld al menu’s voor € 15 tot € 20; voor een glas wijn betaal je vaak € 2 à € 2,50. Ook musea zijn niet duur en op zondagochtend vaak zelfs gratis te bezoeken. En van het openbaar vervoer zijn we al helemaal fan: één ritje kost je € 1,50, maar als je bijvoorbeeld een tienrittenkaart koopt wordt het nog voordeliger. Maar wat meer is: er zijn veel haltes én je moet zelden langer dan tien minuten op een bus wachten. Daar kunnen we hier België nog iets van leren.

De sfeer
De sfeer in Valencia is heel gemoedelijk. Zeker in het stadspark is het fijn om te zien hoe de Valencianen er met vrienden en familie samentroepen. In het stadscentrum woon je standaard in een appartement, dus is het park zowat hun gemeenschappelijke tuin. De Spanjaarden leven nog volgens het ritme van de siësta, en door op datzelfde ritme over te schakelen – en ook dankzij de zon en zomerse temperaturen – kom je vanzelf in vakantiestemming. En dit menen we oprecht: zelden hebben ons in een stad zo veilig gevoeld. Overal werden we vriendelijk ontvangen, we werden nergens aangeklampt, hadden niet het gevoel dat we voortdurend op ons hoede moesten zijn voor pickpockets en zelfs ’s avonds in het donker op straat voelden we ons nooit onwennig. We vonden het zelfs bijna te mooi om waar te zijn.