Reisje gepland? Met deze 10 slimme trucjes boek je het goedkoopst

doorNele Annemansop 14/06/2019

De vakantie komt eraan dus beginnen onze reiskriebels langzaamaan toe te slaan. Helaas hangt er vaak een hoog prijskaartje aan onze niet te temmen wanderlust. Een op de vijf gezinnen zou zelfs niet elk jaar op reis kunnen. Dus hoe zorg je ervoor dat je zo voordelig mogelijk reist? Weflycheap.nl zet zijn gouden tips voor jou op een rij!

1. Boek je vliegticket niet te vroeg. Meestal zijn vliegtickets zes tot acht weken voor vertrek het goedkoopst. Lastminutevliegtickets zijn vrijwel altijd duurder, behalve bij sommige chartermaatschappijen die graag op het laatste moment hun niet verkochte stoelen willen vullen.

2) Bestemmingen waar veel maatschappijen op vliegen, zoals New York en Bangkok, zijn over het algemeen een stuk goedkoper. Paramaribo is door het gebrek aan concurrentie bijvoorbeeld veel duurder.

3) Wie flexibel is, kan veel geld besparen. Zo kan een dag later of eerder vertrekken tientallen euro’s schelen. Ook het kiezen voor een andere luchthaven, zoals die van Charleroi of Eindhoven, kan flink wat extra zakgeld opleveren.

4) Bekijk ook eens of het loont om twee enkeltjes te boeken. Dat kan voordeliger zijn en door de vliegtijden ook een extra vakantiedag opleveren.

5) Boeken via een OTA (Online Travel Agency) zoals booking.com lijkt voordeliger, maar dat is het vaak niet. De hotels moeten een flink percentage afstaan aan dit soort platforms en verrekenen dat in de prijs. Mail het hotel rechtstreeks en vraag een voorstel. Vaak krijg je dan een mooie korting, omdat dat voor hen voordeliger is dan de commissie die zij anders moeten afgeven.

6) Hotels zijn over het algemeen goedkoper in het weekend omdat de zakelijke markt dan stilligt en er kamers leegstaan. Voor vliegtickets geldt het andersom: roadtrippen is dus de ideale oplossing in het weekend!

7) Last minute een hotelkamer boeken scheelt geld in een rustige reisperiode. Boek je New York bijvoorbeeld in februari? Dan kan een hotel op Times Square slechts € 100 kosten, terwijl je voor dezelfde kamer in juli makkelijk € 250 betaalt.

8) Betaal met een creditcard. Hierdoor ben je verzekerd tegen extra kosten bij vertraging of bij het kwijtraken van een koffer. Daarnaast spaar je er extra miles mee, die ook weer leuke voordelen kunnen opleveren.

9) Houd error fares (prijsfoutjes van de luchtvaartmaatschappijen) in de gaten, dat kan soms euro’s schelen.

10) Heb je al een ticket geboekt en wil je dat graag kosteloos upgraden naar first class? Bel dan de maatschappij waar jij mee vliegt en vraag naar ‘revenue management’. Je vraagt dan of zij plekken vrijgeven in first class. Die zijn immers vaak niet volgeboekt. Als zij jou dus een van deze luxestoelen aanbieden, kunnen zij weer een extra economystoel verkopen of overboeking voorkomen.

En nu, boeken maar!