Verborgen dikmakers op vakantie

doorValérie Wautersop Invalid date

Verdwijnen jouw goede eetgewoontes op reis als sneeuw voor de zon? Weet dan dat een gezonde vakantie al begint bij het inpakken van de koffers. Zeker wie met de auto reist, kan makkelijk een uitgebreid ‘overlevingspakket’ samenstellen. Voorzie in elk geval voldoende water voor onderweg, want ook op reis blijft het ontzettend belangrijk om goed te hydrateren. Naast water kan je ook makkelijk enkele builtjes van je favoriete thee meenemen. Een detoxvariant kan handig zijn na een avond aperi- tieven, gember verzacht misselijkheid en stimuleert de spijsvertering en pepermunt is perfect na een iets te zware maaltijd.

Andere gezonde extra’s die je makkelijk kan meenemen, zijn supplementen. Zo helpt magnesium je spieren ontspannen, ondersteunt het een vlotte stoelgang, belooft het een goede nachtrust en helpt het hoofdpijn verzachten. Daarnaast zijn ook tabletten spirulina of chlorella handig op vakantie. Die algen bevatten veel eiwitten, aminozuren en mineralen en werken ontgif- tend.

Heb je een autovakantie voor de boeg? Dan kan je zeker enkele gezonde snacks voorzien. Notenmix of gedroogde vruchten zijn goede opties en ook zelfgemaakte granola smaakt altijd lekker. Vers fruit en rauwe groenten kunnen ook, maar die bewaar je het best in een koelbox. Wie voor een roadtrip kiest en onderweg z’n tent opzet, haalt het beste uit z’n koelbox door een kuil (zo’n 30 cm diep) te graven en hem daarin te plaatsen. De aarde werkt isolerend en houdt je lekkernijen, zeker ’s nachts, extra koel.

Wat je, naast voldoende drinken, ook kan doen om een opgeblazen gevoel te vermijden - en waarvoor je niet eens extra kofferruimte hoeft op te offeren - is goed kauwen en tijd nemen voor elke maaltijd. Ga voor elke maaltijd zitten
en kauw goed. Je zal minder lucht happen en je brein krijgt de tijd om te signaleren dat je verzadigdbent. Wie goed knabbelt, reinigt bovendien z’n voedsel, want speeksel heeft een antibacteriële werking, en maakt het z’n maag makkelijker.

Koos je voor een all-invakantie in een exotisch resort? Schuif dan aan met een kleiner bord en overloop eerst alle gerechten op het buffet voor je op-schept. Zo vermijd je verkeerde keuzes en gigantische porties. Bovendien staan de gezondste opties vaak helemaal achteraan.

Huur je een huisje en zie je het zitten om af en toe zelf te koken? Maak dan van de gelegenheid gebruik om op authentieke marktjes rond te struinen en kennis te maken met het lokale aanbod. Wedden dat je met zakken vol verse groenten en fruit, pitten, zaden en noten huiswaarts keert?

S.O.S. FRANKRIJK

Wie een week (of langer) overleeft op vin, pain en Boursin zal daarna niet snel beste vriendjes worden met z’n weegschaal. Gelukkig biedt Frankrijk ook gezondere alternatieven. Als voorgerecht kan je in zowat elke Franse bistro voor groenten en salades kiezen en ook zeevruchten en gegrilde vis, gevogelte of vlees zijn goede opties. Vraag alleen even of ze de sauzen (zoals een smeuïge beurre blanc) apart kunnen serveren. Wil je graag van een dessert genieten? Ga dan voor een verse fruitsalade en laat zoetigheden zoals soufflé en crème brulée aan je voorbijgaan. Ook een kaasplankje als nagerecht is geen goed idee voor de lijn: een blokje zo groot als je duim zorgt al snel voor honderd extra calorieën.

  • Salade niçoise: zuiderse salade uit Nice met tonijn, groenten en ei (de aardappelen kan je eventueel achterwege laten).
  • Bouillabaisse: Zuid-Franse klassieker met zeevruchten, enkele mooie stukken vis, groenten en verse kruiden.
  • Coq au vin: gevogelte met champignons en verse kruiden in een lekkere rodewijnsaus.
  • Omelette: de vulling van de omelet maakt of kraakt dit gerecht: kies daarom voor verse groenten en vermijd kazen.
  • Moules au vin blanc: vaak krijg je bij mossels in wittewijnsaus een flinke portie friet, maar die kan je beter ruilen voor een bordje haricots verts (groene bonen) of een salade.

S.O.S. SPANJE

De Spaanse eetcultuur draait niet alleen rond olijfolie, uien, knoflook en peterselie, ook tapas maken er een belangrijk onderdeel van uit. De typisch Spaanse hapjes zijn niet allemaal ongezond, maar ze maken het moeilijk om over de grootte van je porties te waken. Bovendien staat op heel wat Spaanse menu’s enkel de moedertaal te lezen, waardoor je vaak niet goed weet wat je bestelt. Zo kan je woorden als ‘fritura’ of ‘frito’ (gefrituurd) maar beter vermijden en kan je gerechten die de termen ‘asado’ (geroosterd) of ‘a la plancha’ (gegrild) vermelden, wel zorgeloos bestellen. Wees ook niet te verlegen om de ober om raad te vragen.

  • Gilda: tapa met ansjovis, Spaanse peper en olijven.
  • Gazpacho: koude soep, ideaal als lunch of lekker licht voorgerecht.
  • Gambas al ajillo: gegrilde garnalen met knoflook. Ook de variant met kip (pollo al ajillo) is een gezonde keuze op restaurant.
  • Zarzuela: authentieke Spaanse vissoep.
  • Tortilla de patatas: een dikke omelet van ei met aardappels en olijfolie. Vraag de ober om een extra grote salade als bijgerecht.

S.O.S. ITALIË

De Italiaanse keuken bevat veel koolhydraten en helaas doet een overdaad aan pasta, brood of rijst je lijn geen goed. Ook met romige sauzen, zoals alfredo, ga je beter zuinig om. Wil je toch graag van de Italiaanse P’s (pasta, patate, pizza en pane) genieten? Combineer ze dan met extra veel groenten en kies voor kleine porties kaas. Vraag de ober ook meteen om geen extra brood op tafel te zetten. Beginnen doe je het best met een kraakverse salade (zoals de insalata caprese met tomaat, mozzarella en basilicum) of met een voor-gerecht dat rijk is aan eiwitten. Denk maar aan tonijntartaar, gegrilde octopus of prosciutto met meloen. Zoetekauwen gaan dan weer voor la macedonia als toetje: een Italiaanse fruitsalade met munt en citroensap. Sorbet kan ook, zeker als je een portie deelt met je tafelgenoot.

  • Bresaola: droog, gerijpt rundvlees met zout dat vaak als antipasti geserveerd wordt (eventueel met extra parmezaan en rucola). Bevat weinig vet, amper koolhydraten en veel eiwitten en is dus een goeie hongerstiller.
  • Pollo paillard: Toscaans gerecht met gegrilde kip dat vaak geserveerd wordt met salade, citroen en olijfolie.
  • Scampi marinara: scampi’s in een pittige tomatensaus.
  • Brodetto di pesce: vissoep met zeevruchten, tomaten, tijm, look, ui en een scheutje witte wijn.
  • Frutti di mare: lekkere zeevruchten, al probeer je de hoeveelheid koolhydraten (rijst, brood of pasta) die erbij geserveerd wordt beter te beperken.

S.O.S. GRIEKENLAND

Het mediterrane dieet zou veel beter zijn voor je gezondheid dan het westerse, maar dat wil niet zeggen dat je willekeurig keuzes kan maken zonder dat je lijn eronder gaat lijden. Zo zijn de meeste Griekse restaurants nogal gul met kaas en gooien ze geregeld wat in de frietketel. Je elke dag tegoed doen aan feta en gefrituurde lekkernijen zal je dus duur (of zwaar) komen te staan. De Griekse keuken staat bekend om haar heerlijke spreads en dips. Tzatziki (yoghurtsaus met komkommer) en skordalia (knoflookpuree) zijn overheerlijk én gezond, maar dat betekent niet dat ze geen calorieën bevatten. Combineer ze daarom met rauwe groenten om te dippen of smeer een bescheiden laag op een punt brood.

  • Griekse salade: salade met tomaat, komkommer, rode ui, feta en olijven.
  • Dolma’s: met rijst gevulde wijnbladeren.
  • Psari Plaki: gestoofde visschotel met olijfolie, tomaat, ui en look.
  • Souvlaki van lamsvlees: spiesje met gemarineerd lamsvlees (let wel op met de sausjes en de koolhydraten die er soms bij geserveerd worden).
  • Kouneli stifado: stoofschotel met gezond en mager konijnenvlees.