Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zin in een daguitstap? Ga naar Leiden!

doorLieve Claeysop 22/12/2017

Zeker wie dol is op een portie winterse gezelligheid kan beter nú een tripje naar Leiden plannen. Nog tot 7 januari lopen daar immers de Winter Wonder Weken.

Dé kerststad van Nederland worden, dat is de ambitie van Leiden. De stad tussen Den Haag en Amsterdam zet er dan ook groots op in. Nog tot 27 december kan je er naar de drijvende kerstmarkt; tot en met 7 januari kan je je uitleven op de drijvende ijsbaan. Die liggen netjes naast elkaar op de gracht de Nieuwe Rijn. Wie geen echte zeebenen heeft, hoeft gelukkig niet te vrezen: wij deden de test en je voelt nauwelijks iets van het water dat zich onder je voeten bevindt. Tenzij je net iets te gul aan de glühwein gezeten hebt natuurlijk, want die is naast andere dranken en versnaperingen ruimschoots in de 86 sfeervolle kerstchalets aanwezig. Eentje die je wat ons betreft zeker niet mag missen is die van De Fransoos, een plaatselijke kaas- en delicatessenzaak. De Fransoos serveert je op de markt pistoletjes gevuld met kaasfondue, om duimen en vingers bij af te likken!

Daarnaast baadt de stad in de sfeervolle lichtjes en dat maakt het heerlijk om in de buurt rond te struinen. De versierde gevel van winkelcentrum Hudson’s Bay moet je gewoon gezien hebben. Ga er vooral ook eens naar binnen, want op de bovenste verdieping vind je sinds kort restaurant La Place dat je een waanzinnig uitzicht over de stad geeft – en waar je bovendien heerlijk kan lunchen. Voor dat uitzicht kan je trouwens ook even de klim naar de Leidse Burcht maken. Deze burcht uit de elfde eeuw is een van de oudste van Nederland en ook tussen de kantelen gluren loont de moeite.

 Cultuur

Maar ook als je weinig met kerst hebt, is Leiden een heel leuke ontdekking. De gezellige studentenstad heeft een rijk historisch verleden, dus ook liefhebbers van geschiedenis halen er sowieso hun hart op: de talrijke musea, de idyllische Leidse Hofjes, het voetspoor van de jonge Rembrandt, de ruim honderd gedichten die je verspreid over de stad op gevels kan ontdekken … er is keuze te over. Maak sowieso aan het begin van je bezoek aan de stad een boottocht op de grachten die de stad omringen en erdoorheen kronkelen, zo krijg je al een mooi overzichtsbeeld. (We tippen je hiervoor graag rederij Bootjes en Broodjes.) Zorg er wel voor dat je op tijd bukt, want bij lage bruggen komt het dak van de boot steevast naar beneden!

 Shoppen

Liever wat winkelen? Ook dan vind je in Leiden sowieso je gading. Winkelcentrum Hudson’s Bay haalden we al aan, dat is een soort van Nederlandse Inno. In de Haarlemmerstraat en Breestraat vind je dan weer zowat elke winkelketen die je je maar wensen kan. Wij vielen daarentegen meer voor de shopjes in de omliggende straten. Daar vind je trouwens ook heel wat vintage winkels, zoals Hartendief en Leuke Zaak, waar het prettig snuisteren is.

 Eten en drinken

Wil je even op adem komen na al het slenteren, of heb je van al het shoppen honger gekregen? We geven je ook hier graag enkele tips: Waag op de Aalmarkt laat zich omschrijven als de huiskamer van Leiden en is zonder meer een van de mooiste panden in de stad. Je kan er van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat terecht. Mag het iets uitgebreider, ga dan aan tafel in het karakteristieke Het Prentenkabinet in de Kloksteeg, in de schaduw van de Pieterskerk. En hippe vogels móéten gewoon tafelen bij City Hall op het Stadshuisplein, de Italiaanse bistro-bar is duidelijk ook erg populair bij de lokale bevolking.

Logeren

Eén dag Leiden laat zich in een-twee-drie vullen, dus als het enigszins kan maak je er liever meteen een tweedaagse van. Wij logeerden in City Resort Hotel Leiden, dat kamers aanbiedt met een fantastisch uitzicht over de stad en dat dankzij z’n ligging naast het centraal station de perfecte uitvalsbasis voor een citytrip is.

Met dank aan www.b-europe.be en www.visitleiden.nl.