Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zin in een relaxte citrytrip? Ontdek onze 6 favoriete plekjes in Utrecht

doorAnn Willemsop 17/10/2017

Amsterdam zonder de poeha, zo wordt Utrecht weleens genoemd. Dus mét de grachten, fietsers, gezellige uitgaansbuurten en shoppingstraten. Maar zonder de overrompelende drukte. Zin gekregen in een citytrip? Deze 6 plekken zijn absolute aanraders.

1) De Oudegracht, met z’n vintagewinkels

De twee kilometer lange Oudegracht doorklieft de binnenstad en is heerlijk om langs te wandelen, boven langs de straatkant of beneden, langs het water, waar vaak gezellige terrasjes wachten op mooi weer. Schattenjagers kijken hier hun ogen uit, want sommige delen lijken wel een kralenketting van vintagewinkels. Kleding, vinylplaten, design. Shop ahoi.

 

2) Boekencafé Lewis

Cafés waar je ongegeneerd (lang) mag lezen hebben sowieso een streepje voor. Als ze bovendien hun menu en onze maag vullen met all day breakfast, high tea, bagels, salad bowls, gegrilde sandwiches, sweets en smoothies, dan zijn we helemaal niet meer uit hun met boeken gevulde interieur weg te slaan.

Achter Clarenburg 39, Utrecht.

3) Winkelstraat Oudkerkhof

Kijk omhoog! Want de chiquere winkelstraat, die pas heraangelegd werd, is niet alleen een aanrader voor shopaholics, tussen en boven de aanlokkelijke winkelvitrines ontdek je prachtige monumentale façades.

 

4) Restaurant Sea Salt Saloon

In de visbistro Sea Salt Saloon nemen ze het leven met een korreltje zout. Maar als het om hun vis gaat, zijn ze bloedserieus: die is vers en verantwoord gevangen. En heerlijk verwerkt tot food to share. Ceviche zeebaars in tigermilk van limoensap, gember en bleekselderij met garnituur van avocado en rode ui. Gebakken schelvisfilet met parelgort met spinazie, crème van topinamboer en saus van strandkrab. Roodbaarsfilet van de plancha met saffraanrisotto, gekookte kokkels, cresson en sereh. Inderdaad. Reserveren maar.

Wed 3, Utrecht.

5) Het Abraham Dolehof

Utrecht is een stad om in te verdwalen. Stop dat plan of die app dus even weg en volg je neus. Zo ontdekten we het Abraham Dolehof, een hofje dat hoort bij het Sint-Ursulaklooster. Een pareltje. Ben je verloren zonder plattegrond? Bij VVV Utrecht Informatie Centrum kan je een wandelroute kopen die je langs alle verstopte hofjes van de binnenstad leidt.

Abraham Dolesteeg, Utrecht.

 

6) Restaurant Le Jardin

Groentenomie, dat is de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt. Meteen waar het bij Le Jardin allemaal om draait. Laat je verrassen door hun menu of kies à la carte voor bijvoorbeeld aubergine met maïs, rumpsteak en pinda. Of asperge met hazelnoot, opperdoezer rond en hennepzaad. Ja hoor, we moesten ook om uitleg vragen. Nog leuk om weten: al hun wijnen kan je per glas drinken. En heb je een voedselallergie of –intolerantie? Ze passen hun borden met plezier aan.

Mariaplaats 42, Utrecht.