Zo betaal je het voordeligst in het buitenland

doorValérie Wautersop 27/06/2016

Elk jaar steekt dezelfde vraag de kop op: welk betaalmiddel is het voordeligst in het buitenland? Kies je voor cash, haal je ter plaatse geld af of betaal je in de winkel beter met een kaart? MasterCard zet een aantal zaken op een rijtje voor de Belgische vakantieganger.

  • Om verlies of diefstal te vermijden, neem je maar beter niet te veel cash mee op reis. De kaart is het veiligste betaalmiddel, zowel in België als in het buitenland. De kaart blijkt daarnaast ook het meest voordelige betaalmiddel. Waar je ook verblijft, betalen met Maestro of MasterCard zal in de winkel altijd de goedkoopste optie zijn. Geef daar dus de voorkeur aan, want het is steeds goedkoper dan geld wisselen of geld opnemen aan een automaat.
  • In de eurozone is in de winkel betalen met een kaart zelfs helemaal gratis, net als in België.Wil je toch wat geld op zak hebben? Dan neem je dat beter van thuis mee. Vergeten? Als je in de eurozone reist en cash nodig hebt, gebruik je beter je Maestro-kaart in plaats van je kredietkaart. Dan zijn aan je geldopname geen extra kosten verbonden en gelden dezelfde voorwaarden als voor opnames in België.
  • Buiten de eurozone hangen de kosten voor geldopnames aan bankautomaten af van je bank en het land van bestemming. Controleer voor je vertrek dus steeds de voorwaarden die je bank toepast.
  • Weees voorbereid. Bij problemen in het buitenland kan je erger voorkomen dankzij Card Stop. Noteer daarom duidelijk het nummer (+32 70 344 344) in je reisgids. Laat de kaart zo snel mogelijk blokkeren en neem vervolgens contact op met de politie en met je bank.
  • Wil je helemaal op safe spelen, zorg dan voor verschillende betaalmiddelen (bijvoorbeeld een kredietkaart en een bankkaart), die je op verschillende plaatsen bewaart. Mocht één van je kaarten gestolen worden, dan beschik je nog steeds over een noodoplossing, zodat je toch van je reis kan blijven genieten.