Zo overleef je een all-in vakantie

doorLynn Guillaumeop 21/07/2017

Eindeloze buffetten, drank à volonté, zoete vieruurtjes... Je bent niet de enige die na een all-in vakantie kilo's zwaarder huiswaarts keert. Nochtans kan je met enkele eenvoudige aanpassingen de schade beperken.

Gezond onderweg

Alles begint bij je vertrek. Of je nu met de trein, auto of het vliegtuig reist, het is een echte uitdaging om onderweg een deftige maaltijd te scoren. Wees daarom voorbereid en voorzie zelf gezonde snacks: rauwe wortel of kerstomaatjes, volkoren crackers, fruit, een notenmengeling, … Zo zwicht je in het tankstation of in de luchthaven niet meteen voor een calorierijke hap.

Drink voldoende

En dan hebben we het niet alleen over die heerlijke cocktails. Vakantie is er om even alles los te laten. Dus geniet ten volle van dat glas wijn of die frisse pint. Maar zorg ervoor dat je daarnaast ook voldoende water drinkt. Zo behoud je een mooie balans. Bij warm weer zweet je automatisch meer. Het is belangrijk dat je vochtbalans goed op peil blijft. Probeer dus zo’n twee liter water per dag te drinken. Ben je dat saaie water snel beu? Probeer dan een keer fruitwater: hip, makkelijk én lekker! Bovendien kan je het naar eigen smaak samenstellen. Voeg wat schijfjes limoen, aardbeien en munt toe: heerlijk verfrissend!

 Beweeg

Zet ook op vakantie voldoende beweging op het programma. Door de stad kuieren, gaan fietsen, een gezellige strandwandeling… Actievelingen kunnen zich uitleven in verschillende watersporten. En geen paniek, een half uurtje wandelen per dag is al voldoende. In all-inclusive hotels worden vaak tal van activiteiten georganiseerd. Waarom aquagym niet eens proberen?

Bewuste keuzes aan het all-in buffet

Hoe overleef je dat rijkelijk gevuld all-in buffet dat naar je lacht? Zie de uitgebreide keuze niet als een obstakel, maar als een kans om gevarieerde en gezonde keuzes te maken. Probeer je bord steevast te vullen met ¼ koolhydraten (denk aan rijst, aardappelen, of zelfs frietjes), neem ¼ vlees, vis of gevogelte (ga bij voorkeur voor magere varianten) en vul de overige 2/4 van je bord met groenten. Probeer dagelijks te variëren in kleuren, zo heb je zeker de nodige verschillende voedingswaarden binnen. Ook in je ontbijt kan je makkelijk en oneindig afwisselen. Kies niet elke dag opnieuw voor wafels en pannenkoeken, maar geniet ook eens van een fruitsalade of yoghurt met muesli. Gezond en lekker smullen op vakantie betekent ‘denken in kansen’. Wissel af en geniet van verschillende dingen. 

Work-out

Stel zelf een leuke work-out samen die je met je medevakantiegangers tot een goed einde kan brengen. Voor bodyweightoefeningen heb je geen materiaal nodig. Ze zijn heerlijk om in openlucht te doen, in het park, op het strand, …

De ideale combinatie volgens de Move To Happiness experten:

60 seconden jumping jacks

10 push ups

20 lunges

10 dips

10 squats

20 crunches

10 burpees

30 seconden plank

Herhaal deze combo zo’n 4 keer. Op een klein halfuurtje ben je er helemaal vanaf !

Weg met zwart of wit

Je hoeft op vakantie écht niet te leven als een pater om gezond door de dag te gaan. Je bent heus niet slecht bezig als je ten volle van je ijsje geniet. Geloof ons, iedere kleine stap helpt. Zoek een manier die voor jou aangenaam is. Wij zijn fan van de 80-20 regel. 80 % van je tijd maak je gezonde en bewuste keuzes. En 20 % doe je gewoon lekker waar je zin in hebt! Heeelllloooo glaasje wijn! Probeer niet te denken in termen van ‘falen’ of 'succes’, maar geniet van het proces. Vandaag minder kunnen bewegen, wil niet zeggen dat je dag verloren is. Kies vandaag dan bewust voor een gezonde maaltijd.

 Have fun

Amuseer je! Want ontspannen en leuke dingen ondernemen zijn essentieel om je energiek te voelen.  Dat draagt zonder twijfel bij aan een vitale vakantie en vitaler leven! Have fun!

Deze tips van Move To Happiness zijn bedoeld als advies. Doe vooral wat goed voelt en waar jij je comfortabel bij voelt! Jouw lichaam – jouw regels. Meer informatie: www.movetohappiness.com.