Zo voorkom je een zonneslag op vakantie

doorLaurane Berkeinop 03/05/2018

Iedereen kijkt uit naar de zomer: mooi weer, blote benen en uren bakken in de zon. Ons lichaam is echter niet gewend aan extreme warmte, waardoor de zon al snel nare gevolgen kan hebben. We verbranden, of erger nog: we lopen een zonneslag op.

Wat is een zonneslag?

Een zonneslag, ook wel zonnesteek genoemd, ontstaan wanneer je lichaamstemperatuur zo veel gaat stijgen dat de warmte niet meer uitgezweet raakt. Te veel zon, warmte en een tekort aan vocht zijn hier meestal de oorzaak van. Als gevolg krijg je erg veel dorst en hoofdpijn, je huid gloeit en ziet rood (of je ziet net super bleek), je wordt misselijk, duizelig en suf, je wordt angstig, je voelt je moe, je eetlust verdwijnt en je krijgt koorts. Het best koel je je lichaam af met een koude douche en door veel te drinken. Een extreme zonneslag kan leiden tot bewusteloosheid of een onregelmatige ademhaling. In dat geval raadpleeg je best een arts.

Hoe voorkom je een zonneslag?

De meest voor de hand liggende manier om een zonneslag te voorkomen, is natuurlijk door uit de zon te blijven. Uiteraard zoek je soms bewust de zon op of bevind je je in een situatie waarin de zon niet te mijden is. Belangrijk is dan om voldoende te drinken en jezelf zo weinig mogelijk in te spannen. Naast water kan je ook regelmatig een sportdrankje drinken om je lichaam te hydrateren. Zorg er ook voor dat je voldoende zoute voeding eet. Wanneer je in de zon wilt zitten of liggen, installeer je je het best onder een parasol. Zet een hoofddeksel op (zoals een pet of een hoed) en een zonnebril om je hoofd en je gezicht te beschermen tegen de zon. Het is ook aangeraden om lichte kleding te dragen in een bleek kleur, dat reflecteert de warmte. Smeer je blote huid regelmatig in met een hoge factor zonnecrème, en wanneer je de mogelijkheid hebt, kan je ook afkoeling zoeken in een zwembad of in de zee.

Kleine kinderen en oudere mensen zijn gevoelig aan het krijgen van een zonneslag. Wanneer je met je kinderen op vakantie gaat naar een warm land, blijf je het best binnen (of in de schaduw) tussen 12u en 15u. Op dat moment schijnt de zon namelijk het felst.