Budgetvriendelijk leven: deze vrouwen werden er gelukkiger van. “Ik kan nu makkelijk wéken reizen”
Een energiefactuur van minder dan 30 euro per maand, een coup de foudre voor een tweedehands kledingstuk of last minute op vakantie dankzij een slimme reisstijl. Minder geld spenderen verrijkt je leven, vertellen Sieglinde, Barbara en Ellen. Zij snoeien elk op hun manier in hun budget en werden gelúkkiger. “Onze slaapplaats op vakantie kost amper iets. Daardoor vinden we makkelijk geld voor een extraatje.”

Sieglinde woont in een tiny house: “Op kwaliteitsspullen wil ik niet besparen. En dat kan ik nu”
“Mijn energiefactuur bedraagt nog geen dertig euro per maand. En dat terwijl ik mensen ken die vandaag twintig keer zoveel betalen. En nee, hoor, ik lijd geen kou, ik bespaar niet op verwarming, ik woon gewoon erg klein. Mijn tiny house is 7,20 meter bij 2,44 meter en is 4 meter hoog. Meer heb ik niet nodig. Ik heb niet altijd klein gewoond. Samen met mijn ex woonde ik enkele jaren geleden zelfs in een erg grote hoeve. Ik heb toen een huis gevuld met spullen die ik helemaal niet nodig had, omdat werkelijk niets zo droevig is als een lege ruimte. Ik weet ondertussen dat meer ruimte en meer spullen me niet gelukkiger maken. Mijn mooiste herinneringen heb ik nog steeds aan mijn studentenkot, waarin niet meer stond dan een bureau, een bed en een koffiezetapparaat.”
In het kleine huis staat alles dat Sieglinde nodig heeft
“Nu bezit ik opnieuw minder spullen en dat vind ik heerlijk. Wat ik heb is daardoor waardevoller. Elk item in mijn huisje heb ik bewust uitgekozen en vertelt een verhaal. Zo eet ik van de bordjes van mijn overleden grootmoeder en zijn de flessen waarin ik kaarsen brand relicten van een fijne date. Zo ben ik continu omringd door mensen die ik graag zie, wat ik belangrijker vind dan om het even welk duur, zielloos interieurobject.”
“Het is hier in huis klein maar gezellig. Ik heb alles wat ik nodig heb: een zetelruimte, uitklapbaar bureau, kleerkast, kookeiland, koelkast, wasmachine, douche en droogtoilet. Op de mezzanine slaap ik en er staat hier in mijn piepkleine huis zelfs een buffetpiano. Minder spullen betekent minder onderhoud. In een mum van tijd heb ik alles weggezet en opgeruimd. Dat zorgt voor rust in mijn hoofd en maakt mijn leven lichter en simpeler.”
Zo veel kostte Sieglindes tiny house: “Daar vind je nergens nog een appartement voor”
“Ook duurzaamheid speelde mee in mijn beslissing om kleiner te wonen en te ontspullen. Mijn water- en brandstofverbruik zijn miniem. Terwijl de impact van onze koopdrang op het klimaat enorm is. Niet alleen door de grondstoffen waarmee een product wordt gemaakt, maar ook omdat je aankoop doorgaans een groot deel van de wereld rondreist voor het bij jou raakt.”
“En dus denk ik niet twee, maar tien keer na voor ik me iets nieuws aanschaf. Is het de volgende dag uit mijn hoofd verdwenen, dan had het item geen meerwaarde. Wanneer ik iets écht niet uit mijn hoofd krijg, dan ga ik overstag. Aan jurken en instrumenten kan ik behoorlijk wat geld uitgeven. Op kwaliteitsspullen wil ik niet besparen. Dat kan, net omdat ik zo klein woon en zo weinig kosten heb. Eigenlijk kan je zeggen dat ik vandaag rijker leef met minder.”
“Mijn tiny house heeft me drie jaar geleden 70.000 euro gekost, daar vind je tegenwoordig nergens nog een appartement voor. En al zeker geen woonplek te midden van de natuur. Voor mij een must, aangezien buren in de stad niet opgezet zouden zijn met al mijn muzikale experimentjes. Zo wil ik deze zomer graag een folkbal organiseren rondom mijn huisje. Heerlijk dat zoiets kan. Tiny houses zijn momenteel een trend en ondertussen zijn de prijzen flink gestegen. De vraag wordt steeds groter en het hout almaar duurder.”
De vrijheid die zo’n huisje geeft is van onschatbare waarde
“Toch blijft het nog steeds een budgetvriendelijke keuze en de beste beslissing voor vrije geesten zoals ik. Ik gruwde van het idee om een woning te moeten kiezen waarin ik de komende dertig jaar zou moeten wonen en die ik evenveel jaren zou moeten afbetalen. Ik weet nog niet wat ik volgend jaar zal doen of waar ik dan wil staan. Dan kies ik liever voor een kleiner financieel risico en voor een huis op wielen dat makkelijk te verplaatsen is. Ik wil kunnen wonen daar waar mijn hart én mijn huis me naartoe brengen.’
“Door minder geld uit te geven aan een woonst heb ik meer tijd voor mezelf. Veel mensen denken met weemoed terug aan hun studententijd, toen ze nog tijd hadden om met vrienden op te trekken en op avontuur te gaan en nog geen slaaf waren van een systeem waarbij ze moeten werken tot ze erbij neervallen om toch maar uit de kosten te raken. Ik heb ervoor gekozen om mijn tijd niet op te geven voor een hoop bakstenen. Tijd om te gaan en staan waar ik wil, tijd om goed te doen voor de wereld en om mensen blij te maken, dat is voor mij van onschatbare waarde.”
Interesse om ook klein en fijn te wonen? Laat je inspireren door marjoleininhetklein.com en tinyfindy.com.
Barbara geeft oude kledij een nieuw leven: “Van een bontjas maakte ik een handtas”
“Kleding is voor mij altijd meer geweest dan een noodzakelijk goed. Mode kan iemands persoonlijkheid weergeven en een grote emotionele impact hebben. Vanuit die behoefte is mijn project ‘Rebirth by the Needle’ ontstaan. Toen mijn grootvader een tiental jaar geleden stierf, kwam de familie bijeen om te kijken wat we met zijn bezittingen zouden doen. Ik wist meteen dat ik mijn grootvaders kleren wilde. De aanblik van zijn kostuums riep mooie herinneringen op, de geur bracht zijn aanwezigheid terug. Ik wilde die kledingstukken niet zomaar ergens op zolder opbergen, ik wilde ze ook écht dragen en zo mijn grootvader heel dicht bij me houden.”
“Omdat ik niet ‘verkleed’ de straat op wilde en met naald en draad overweg kan, heb ik de stukken creatief ingepast in mijn eigen garderobe. Zo maakte ik van een kostuumbroek een exemplaar op mijn maat en benadrukte ik de défauts in een trui met gekleurde draad zodat ik een soort grungy exemplaar verkreeg. Het zijn draagbare herinneringen geworden.”
We gooien véél kleding weg waar we nog perfect iets van zouden kunnen maken
“De reacties waren lovend en ik ontdekte dat veel mensen kledingstukken bewaren, ofschoon ze niet meer gedragen worden. Denk aan een ouderwetse jurk die je terugvoert naar een mooie reis of een jas die je geërfd hebt van iemand dierbaar, maar die je eigenlijk niet past. Sommige stukken kunnen we niet wegdoen en het is zonde dat ze door de motten worden opgegeten.”
“Ik merkte dat er in mijn omgeving vraag was om iets met die kledij te doen. En dus luister ik graag naar iemands verhaal om de betekenis van een kledingstuk te vatten en om een idee te krijgen van wie de persoon is die wil dat ik ermee aan de slag ga. Zo was er een dame die veel waarde hechtte aan een rood-wit geruit hemdje van haar zoon en die zelf vaak lichtgekleurde hemden droeg. Van het hemdje maakte ik een borstzak dat ik op één van haar lievelingshemden naaide, op die manier draagt ze haar kind dicht bij haar hart.”
“Evengoed was er een vrouw die een bontjas had geërfd van haar oma maar niet het type was om met een bontjas te paraderen. Van die bontjas heb ik een handtas gemaakt. Mijn creaties lijken zelden nog op het originele stuk, maar de emotie blijft dezelfde. Dankzij ‘Rebirth by the Needle’ worden herinneringen gedragen, gevoed en gekoesterd.”
“Ook kledij zonder uitgesproken positieve gevoelens neem ik graag onder handen, maar dan vanuit een duurzaam én spaarzaam uitgangspunt. Een trui met een vlek die er niet meer uit gaat, een hemd waarvan de kraag is versleten of een sweater met een slogan waar je helemaal niet meer achter staat. We ruilen kledingstukken snel in voor iets nieuws, terwijl dat vaak niet nodig is.”
“Repareren en recupereren doe ik met liefde en creativiteit. Twee hemden laat ik bijvoorbeeld samensmelten tot een zomerjurk, een lapje stof transformeer ik in een wip tot een nieuwe kraag voor een hemd. Vanuit twee keer niets iets nieuws en unieks maken, dat schenkt me veel vreugde.”
“Het is de kwaliteit van een stof die ervoor zorgt dat een kledingstuk generaties lang meegaat”
“‘Rebirth by the Needle’ is een uit de hand gelopen hobby. Mensen die met mij in zee gaan, weten dat ze even op een stuk moeten wachten, en wat ik verkoop op social media of tijdens een sale in mijn achtertuin blijft beperkt. Het is niet mijn doel om meer te verkopen, wel vind ik het fijn als ik mensen kan inspireren en hen ervoor kan behoeden om voortdurend naar de winkel te hollen om nieuwe dingen te kopen. De meest duurzame en budgetvriendelijke kleding zijn de kleren die al in je kast hangen.”
“Mijn project is een pleidooi tegen de wegwerpcultuur en tegen fast fashion. In elk dorp zijn er naaiateliers waar behendige vakmensen nieuw leven kunnen blazen in een kwalitatief stuk dat je niet draagt. Kwaliteit is hier het toverwoord. Het neveneffect van ‘Rebirth by the Needle’ is dat ik de laatste jaren amper nog iets nieuws heb gekocht. Maar als ik toch nog eens een coup de foudre krijg voor een modestuk, dan is het steevast iets van topkwaliteit. Het is de kwaliteit van een stof die ervoor zorgt dat een kledingstuk generaties lang meegaat en dat je het keer op keer een nieuw leven kan geven. Dankzij een occasioneel duurdere aankoop leef je eigenlijk veel goedkoper.”
Volg de creaties van Barbara op Instagram via #rebirthbytheneedle.
Ellen reist met een tweedehands camper: “Soms lastig met kleine kinderen, maar...”
“Reizen met een camper, dat is back to basics. Niet alleen omdat overnachten in een camper minder luxueus is dan in een viersterrenhotel, maar vooral omdat je ontdekt wat écht telt op reis: samen zijn. Op all-invakantie gaan en je kinderen een hele week droppen in de miniclub, daar draait een familievakantie wat ons betreft niet om. Wanneer je reist zoals wij, zit je continu dicht op elkaar. Akkoord, dat is soms lastig met kleine kinderen, maar je groeit ook dichter naar elkaar toe, je leert elkaar écht kennen. Je leert ook om problemen op te lossen en om positief in het leven te staan.”
“In onze camper is er geen plaats om zuur te zijn. Wordt er regen voorspeld? Dan volgen we de zon of zoeken we een plek met een overdekt zwembad. Amuseren we ons? Dan blijven we wat langer hangen. We zijn nooit gebonden aan één plaats. Die vrijheid geeft reizen een extra meerwaarde. Geen enkele dag op reis is dezelfde, je weet nooit wat je te wachten staat. Positief of negatief. Ooit viel onze camper in panne, te midden van een Zweeds industrieterrein. Dat is balen, want het duurde vier dagen voor we weer de baan op konden. Daardoor konden we minder ver rijden dan we aanvankelijk van plan waren.”
“Gelukkig zijn we qua energie zelfvoorzienend dankzij een zonnepaneel én hebben we dankzij deze manier van reizen geleerd om veerkrachtig te zijn. Elke ochtend fietsten we vanaf de oprit van de garage – met onze twee supboards in een fietskar – naar een gezellig nabijgelegen kustdorpje. En zo was onze vakantie alsnog geslaagd. Dat we als gezin het beste kunnen maken van een mindere situatie, dat geeft mij veel voldoening.”
Zo veel betaalde Ellen voor de camper: “We kochten tijd voor ons gezin”
“Vijf jaar geleden stonden we voor de keuze: of we investeerden in een nieuwe keuken, of we kochten een tweedehands camper. We hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing, ook al betekent het dat we vandaag nog steeds eten bereiden in een spuuglelijke eikenhouten setting. (lacht) In plaats van te betalen voor iets materieels, kozen wij ervoor om tijd te kopen voor ons gezin. We kochten onze camper voor 22.500 euro. Dat lijkt veel geld, maar als je uitrekent hoeveel vijf jaar aan familievakanties en weekendjes weg kosten, dan heeft ons vakantiehuis op wielen al aardig opgebracht.”
“Bedenk dat een citytrip met vier personen makkelijk 1000 euro kost aan overnachtingen alleen, transport niet meegerekend, en je bent bovendien verplicht om elke dag op restaurant te gaan. Wanneer we een reis maken in Noord-Spanje, dan vinden we in een handomdraai plaatsen voor amper tien euro per nacht – op het erf van een boer of op een klif met zicht op zee – waardoor we ook makkelijk weken aan één stuk kunnen reizen.”
Altij geld vrij voor een extraatje op vakantie
Mijn vriend en ik hebben onregelmatige werkuren, wat het niet makkelijk maakt om vooraf tripjes in te plannen. Onze camper laat het toe om last minute in te pakken en weg te wezen. Hebben we een weekend vrij? Dan stoppen we snel een pot spaghettisaus in de koelkast, steken we wat propere kleren in een zak en gaan we de baan op. Ik heb geleerd dat je heus niet ver weg hoeft te gaan om een leuke vakantiespot te vinden.”
“Soms zoeken we een fijn plekje uit net buiten een stad en nemen we onze fiets of het openbaar vervoer om vervolgens de stad in te trekken. Omdat onze logeerplek ons amper iets kost, kunnen we ook makkelijk geld vrijmaken voor een extraatje: op restaurant gaan of een leuke activiteit doen met de kinderen. En wanneer ik toch nog eens op hotel ga, dan waardeer ik het des te meer om in de stad wakker te worden en over een ruime badkamer te beschikken.”
“Zeker tijdens de coronaperiode bleek onze camper een prima investering. Toen de kinderen en ik besmet raakten met het virus, kon mijn vriend er voor enkele dagen intrekken. Ook als we eens naar een feestje gaan, hebben we altijd ons hotel mee. En wanneer ik veel werk heb en me thuis niet kan concentreren, dan transformeert onze camper in een fijne werkplek.”
“Onze oudste zoon trekt er zich dan weer graag in terug om met zijn vrienden gezelschapsspelletjes te spelen, ver weg van de drukte van onze jongste. Onze camper maakt reizen voor ons budgetvriendelijk, maar heeft een verrijkend effect op ons hele leven. Een camper is meer dan een vervoersmiddel. It’s a way of life.”
Samen met mede-camperfanaat Kelly deelt Ellen haar kampeerervaringen en tips op de blog decampercrew.be. Volg hen op reis!