Herfstdip? Ga voor een levensdetox

doorNele Annemansop 07/11/2020

Met de dagen die korter worden, de nachten langer en het weer kouder, is ook de herfstdip vaak niet veraf. Misschien voel je je wat ontevreden over je leven, ben je het beu dat alles altijd hetzelfde blijft of ben je overwerkt. Als dat het geval is, is het tijd om een levensdetox te overwegen zodat je je opnieuw herboren voelt.

Maak doelgerichte keuzes
Vraag jezelf elke ochtend zodra je wakker wordt: ‘Hoe wil ik me voelen vandaag? Wat wil ik bereiken?’ Je doelgericht inbeelden kan echt helpen om te bereiken wat je wil bereiken die dag. Als je dan bewuste beslissingen maakt wat betreft eten, drinken, werken, ontspannen etc. neem je (kleine) stappen om het leven te creëren dat je voor ogen ziet.

Neem wat tijd om op te ruimen
Er zijn zoveel manieren waarop je je leven kan opruimen. Niet alleen je huis of je leefomgeving, maar ook je geest. Momenteel zijn er veel interessante boeken op de markt die je op weg kunnen helpen.

Detox je systeem
We zijn er nog niet helemaal uit of een detox (in de letterlijke zin van het woord: bepaalde soorten voedsel en drank consumeren) echt werkt. Wat wel duidelijk is, is dat eten en drinken op een schone manier niet schaadt, je kan helpen om je lichter te voelen vanbinnen en je doelgerichter maakt om een gezonder leven te leiden. Je kan meer kruisbloemige groenten proberen te eten zoals broccoli, kolen en spruitjes om je systeem schoon te maken. Probeer ook een teveel aan chemicaliën te vermijden.

Over die chemicaliën gesproken
Heb je al eens nagedacht over hoeveel chemicaliën we in contact laten komen met ons lichaam? Denk aan de zaken die je dagelijks gebruikt: huishoudproducten, wasmiddel, luchtverfrissers, tandpasta, medicijnen, parfum en cosmetica. De chemicaliën in deze voorwerpen kunnen tal van gezondheidsklachten veroorzaken. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat de gemiddelde vrouw negen soorten cosmeticaproducten gebruikt per dag, wat hen blootstelt aan honderd chemicaliën. Kies daarom liever voor organische alternatieven of maak huisgemaakte producten.

Voeg wat spiritualiteit toe aan je leven
In tegenstelling tot wat de meesten denken hoeft spiritualiteit niet te betekenen dat je religieus moet worden als je dat nog niet bent. Je spirituele noden kunnen beantwoord worden door middel van meditatie, mindfulness of meer interesse te tonen in de schoonheid van de natuur. Spiritueler worden kan echt helpen om balans te brengen in je emotionele welzijn.

Kom in contact met de natuur
Probeer zoveel mogelijk naar buiten te trekken en geniet van al het groen in je buurt. Onderzoek toont keer op keer aan dat we ons allemaal beter voelen als we vaker vertoeven in de frisse lucht en de natuur.

Geniet regelmatig van een warm bad
In onze drukke levens vergeten we vaak de voordelen van eens goed te ontspannen. Lukt het je niet om naar een natuurlijke warmwaterbron of bubbelbad te gaan? Neem dan een goed ouderwets bad! Vul je bad met heet water, voeg Epsomzout en essentiële oliën toe en geniet ervan.

Detox je vriendenlijst
Voel je je neerslachtig, geïrriteerd, gefrustreerd of gestresseerd telkens je bij iemand bent? Dan is dat een teken dat je die persoon uit je leven moet bannen. Je kan die energie voor veel andere en leukere dingen gebruiken.

Krijg genoeg slaap
Als je vrede- en vreugdevol kan slapen, dan zal je lichaam blijven doen wat het moet doen. Je immuunsysteem gaat aan de slag en alle schade wordt hersteld. Op hetzelfde moment boost je je energieniveau, klaar om aan een nieuwe dag te beginnen.

Probeer een digitale detox
Ben je te afhankelijk van al je toestellen? Is permanente connectiviteit je vermoeid aan het maken? Neem in dat geval even een time-out. De wereld zal heus niet verdwijnen op die paar uren.

Meer info: Mariepure.