Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo blijf je ook na de vakantie ook heerlijk onstpannen

Zit jouw vakantie er helaas al op? Dankzij deze tips kan je dat heerlijk ontspannen gevoel nog een hele tijd laten doorwerken!

Ga voor groen
Wist je dat naar planten kijken een groot effect op je heeft? Het zien van groen zou je zowel meer ontspannen, creatiever als gezonder maken. Zorg dus voor de nodige planten in huis en op het werk, en ga zo vaak mogelijk wandelen in een groene omgeving. Geen groene vingers? Naar verluidt zou je je brein ook kunnen foppen met namaakplanten!

Neem een siësta
Op je vakantiebestemming zag je het de plaatselijke bevolking waarschijnlijk regelmatig doen, en misschien dutte je zelfs af en toe met hen mee. Blijf dat dan vooral doen, want diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een middagdutje bevorderlijk is voor je gezondheid - het zou bijvoorbeeld heel effectief zijn tegen stress - en je productiviteit. Ga dus ook na je vakantie voor een powerslaapje en sluit gedurende tien minuten je ogen.

Stop met multitasken
Vond je het tijdens je vakantie ook zo fijn om je maar op één ding te kunnen concentreren? Dat hoeft niet te verbazen, want multitasken vreet energie, waardoor het eigenlijk zelfs minder efficiënt is dan één ding tegelijk doen. Durf je dus ook nu op één iets te focussen. Zowel jij als je werk zullen er wel bij varen.

Snuif de juiste geuren op
Geuren kunnen bepaalde gevoelens stimuleren. Onderzoekers konden bijvoorbeeld aantonen dat de geur van citroenolie je opvrolijkt, rozemarijn je alerter maakt en de geur van lavendel ontspant. Gebruik ze dus in je voordeel. Of blijf zonnecrème smeren, door die geur waan je je vanzelf weer op je vakantiebestemming. Ook met een basilicumplantje of bepaalde bloemengeuren in huis kan je dat effect creëren.

Neem tijd aan tafel
Op vakantie wordt er meestal samen en ook langer getafeld, iets wat de kwaliteit van je gezinsleven een boost geeft. Reden temeer om er ook thuis tijd voor te maken!

Hou de leuke gewoontes aan
Las jij tijdens je vakantie regelmatig een boek of ging je vaker zwemmen, blijf dat dan nadien ook doen. Of lanceer een nieuwe vaste vrijdaggewoonte, zoals een aperitiefje drinken met vrienden. Of organiseer wat vaker een barbecue. Het zijn leuke vakantiegewoontes die je dagelijkse leven makkelijk meer ontspannen kunnen maken.

Boek je volgende vakantie
Nu je vakantie achter de rug is, kan je natuurlijk ook al gewoon de volgende beginnen te plannen! Misschien kan je deze winter nog een sportieve skitrip organiseren? Of kan je binnenkort een weekendje weg? Zo heb je meteen weer iets leuks om naar uit te kijken.