Geen ruzie meer met je kinderen in 8 stappen

‘Ruim je kamer op’, ‘Neen!’, ‘Doe wat ik je vraag!’, ‘Waarom zou ik luisteren naar jou?’ Elke ouder herkent het wel: je hebt ruzie met je kind. Omdat niemand houdt van ruziemaken, helpen wij je graag in acht stappen hoe je minder ruzie kan maken met je kinderen.

 1. STAP 1

  Blijf kalm

  Het kan heel frustrerend zijn als je kind over van alles en nog wat wil discussiëren met jou. Toch zal je boos maken, je stem verheffen of defensief reageren het conflict niet oplossen. Integendeel, het kan het conflict nog erger maken. Je kind kan ook het gevoel krijgen dat jij het nooit eens bent met hem of haar. Als je merkt dat je emoties beginnen te stijgen, geef jezelf dan een aantal minuten om te kalmeren, haal diep adem en probeer op een nuchtere manier de situatie aan te pakken.

 2. STAP 2

  Stap weg

  Als het niet lukt om je emoties onder te controle te houden, stap dan weg vooraleer je nog meer geïrriteerd raakt. ‘Ik hou teveel van jou om ruzie met je te maken. Ik ga naar boven tot we allebei gekalmeerd zijn.’ Door dit te zeggen ga je op een respectvolle manier om met conflicten. Bovendien leer je je kinderen zo om respect te hebben voor zichzelf en voor anderen.

 3. STAP 3

  Geef het goede voorbeeld

  Wees je ervan bewust dat je model staat voor je kinderen. Als jij altijd al schreeuwend ruziemaakt met je partner, nemen je kinderen dat gedrag over. Zij zien dat dan als de normale manier om met ruzies om te gaan. Probeer dus hetzelfde gedrag te tonen als wat je van je kinderen verwacht.

 1. STAP 4

  Geef je kind een keuze en toon de gevolgen

  Veel ruzies ontstaan als je kinderen (alweer) niet doen wat je van hen vraagt. Veel van die ruzies kan je vermijden door je kind voor een keuze te stellen. ‘Ik zou graag hebben dat je je speelgoed opruimt. Je krijgt daarvoor tien minuten. Ligt er daarna nog speelgoed op de grond, wordt het in de vuilbak gegooid. De keuze is aan jou.’ Het is belangrijk dat kinderen enige controle hebben over hun daden. Als je hun dan verschillende keuzes aanbiedt en de keuze bij hen legt, zullen ze minder snel geneigd zijn om ruzie te maken. En doordat je hun duidelijk de gevolgen toont, zullen ze betere beslissingen maken.

 2. STAP 5

  Hou een wapenstilstand

  Deze stap lijkt op de tweede. We hebben nogal vaak de neiging om discussies en ruzies meteen uit te klaren. Maar als de gemoederen te hoog oplopen, is het soms moeilijk om je woede onder controle te houden. Neem daarom beter even een time-out en kom er later op terug.

 3. STAP 6

  Maak regels

  Stel samen met je kinderen enkele regels vast. Kinderen zullen het waarderen dat je ze daarin betrekt. Doe dit niet als je al ruzie aan het maken bent, maar op een ander moment. Enkele voorbeeldregels:
  • er zal niet gegild, geschreeuwd of gescholden worden
  • iedereen mag zijn zinnen afmaken
  • stemmen worden niet verhoogd
  • er wordt geen sarcasme gebruikt
  • het einde van de discussie wordt aangegeven door de ouders door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Dit onderwerp staat niet meer open voor discussie.’

 1. STAP 7

  Gebruik autoriteit in plaats van macht

  De volgende keer dat je kind me je begint te discussiëren, gebruik dan je autoriteit in plaats van je macht. Stel: je wil dat je kind stopt met buitenspelen. Leg dan uit waarom het naar binnen moet komen. Bijvoorbeeld omdat het tijd is om te eten, om zich klaar te maken om naar bed te gaan, om te douchen, om naar oma en opa te gaan ... Nu geef je de exacte reden waarom hij naar je gezag moet luisteren. Dat zal de kans vergroten dat de discussie daar stopt. Als je zegt ‘Ik ben je moeder en daarom moet je luisteren’, gebruik je je macht. Dan zal je kind niet begrijpen waarom het iets moet doen.

 2. STAP 8

  Toon je bekommernis

  Vraag aan je kind: ‘Heb je een moeilijke ochtend?’ en geef het daarna een knuffel als manier om het weer goed te maken. Het aanbieden van nabijheid als je kinderen afstand verwachten, kan heel krachtig zijn. Dat toont dat je in hen gelooft en daardoor kan een conflict verdwijnen of vermeden worden.