Leer je kind doorslapen

De meeste kinderen beginnen uit zichzelf de hele nacht door te slapen wanneer ze 3 à 4 maanden oud zijn. Als ouder moedigen we slecht slaapgedrag echter vaak onbewust aan, waardoor foute slaapgewoonten vaak jaren blijven aanslepen. Dankzij dit stappenplan slaapt je baby binnen de zeven dagen de nacht door, met een minimum aan gehuil.

 1. DAG 1

  Veel babies verwisselen de dag voor de nacht. Ze doen overdag lange dutjes, en worden tegen de avond aan weer wakker om te spelen. Vandaag begin jij dat probleem aan te pakken.

  Maak je baby vanaf morgen ‘s ochtends wakker en maak er vanaf dan een gewoonte van om elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Zorg er daarnaast voor dat het babybedje in de buurt van een raam staat en hou de rolluiken open. Het daglicht zorgt ervoor dat je baby een duidelijk dag/nachtritme ontwikkelt.
  Een middagdutje doen met de rolluiken open geeft je baby het signaal dat het tijd is om verder te gaan met de dag wanneer hij of zij daglicht ziet. Wanneer ja baby wakker wordt in het donker is wordt het ook duidelijk dat het tijd is om verder te slapen.

  Start vandaag ook met een speciale avondroutine. Beslis een bedtijd, waaraan je je vanaf nu ook houdt. Kleed je baby om in pyjama, lees een verhaaltje voor of zing een liedje en leg je kind vervolgens in bed en doe de lichten uit.

 2. DAG 2

  Vandaag is het tijd om de routine die je gisteren opstartte verder uit te breiden. Als je baby nog nachtvoedingen krijgt is dat ook het ideale moment om een onderscheid tussen dag en nacht te maken. Hou het licht gedimd tijdens een nachtvoeding, fluister zachtjes en zorg ervoor dat je de zintuigen van je kind zo weinig mogelijk stimuleert.
  Maak tijdens de voedingen overdag het verschil door net erg actief met je kind om te springen. Kietel tijdens het eten geven aan de voetjes, of zing een liedje zodat je kleine spruit duidelijk het verschil merkt.

 3. DAG 3

  Vandaag is de dag dat je zenuwen voor het eerst op de proef zullen gesteld worden. Het is immers de bedoeling dat je je baby in bed legt terwijl hij of zij nog wakker is. Het valt te verwachten dat je kindje een beetje (of heel veel) zal huilen. Wees gerust: vandaag is erger voor jou dan voor je kind. Als ouders zit het namelijk in ons systeem ingebakken om het verschrikkelijk te vinden wanneer ons kind huilt. Hou voor ogen dat het eindresultaat – een ononderbroken nachtrust- het waard is om enkele dagen door te bijten.

  Als je kind begint te huilen, probeer dan 5 minuten te wachten vooraleer je zijn of haar slaapkamer binnengaat. Hou dan je bezoekjes kort: stel je kind gerust, maar laat het licht uit, haal hem of haar niet uit bed en lees geen extra verhaaltje meer voor. Weet bovendien dat je kind geen langdurige psychologische schade zal oplopen wanneer je hem of haar even laat huilen. Wanneer je op elk ander moment aan de specifieke noden van je kind voldoet, zal hij of zij zicht niet minder veilig en gekoesterd voelen na een huilbui.

 1. DAG 4

  Tijd om te herademen. Gisteren was zonder twijfel de zwaarste nacht. Je mag je dus vanavond al aan een verbetering verwachten. Je baby zal vandaag immers iets sneller doorhebben dat onophoudelijk huilen geen nut heeft. Verleng de tijd voor je de slaapkamer binnengaat van 5 naar 10 minuten.
  Vandaag is het ook belangrijk dat je volhardt. Geef niet toe wanneer je baby begint te huilen, want dat geeft je kind het signaal dat hij of zij de touwtjes in handen heeft. Inconsistent gedrag geeft je baby macht, waardoor hij of zij morgen dubbel zo lang zal huilen.

 2. DAG 5

  De meeste baby’s hebben binnen de 3 à 5 dagen door dat het de bedoeling is dat ze doorslapen. Vandaag kan het dus al zijn dat je kindje weet dat er van hem of haar verwacht wordt rond bedtijd.
  Weent je baby ook vandaag nog? Wacht dan telkens een kwartiertje voor je de slaapkamer binnengaat. Weet ook dat de slaapkamer binnengaan op sommige baby’s een averechts effect heeft. Sommige baby’s vinden het namelijk geruststellend dat je een kijkje komt nemen, terwijl anderen er net ongelukkiger door worden omdat je ook telkens weer weggaat.

 3. DAG 6

  Normaalgezien slaapt je kind vandaag de hele nacht door. Toch bestaat de kans dat je vannacht door de gangen zal sluipen, om te checken of alles wel écht in orde is. Doe je baby daarom een slaapzakje aan, zodat je zeker weet dat je kindje lekker warm is (en niet per ongeluk onder een donsdekentje sukkelt). Zet bovendien de babyfoon een beetje minder luid, zodat je alleen hoort wanneer er echt iets aan de hand is. Anders loop je het risco bij het minste kreuntje aan de slaapkamerdeur te staan. Bovendien is het ook de bedoeling dat je baby leert zichzelf te sussen tijdens de nacht.

 1. DAG 7

  Geef jezelf maar een schouderklopje, want deze week doorkomen was vast en zeker geen pretje. Weet echter dat het belangrijk was dat je dit deed. Goede slaapgewoontes zijn immers net zo belangrijk als goede hygiene. Besef bovendien dat er in de toekomst momenten zullen zijn waarop je kind weer in oude gewoonten hervalt. Bovendien hebben bepaalde factoren zoals ziekte, het krijgen van een nieuw broertje of zusje of simpelweg op vakantie gaan een invloed op het slaappatroon van je kind. Door deze eerste week te doorspartelen heb je echter een goede basis gelegd, waardoor je kind een betere slaper zal worden.