Minimalisme in 7 stappen

Minder rommel, minder zorgen en meer tijd voor wat er echt toe doet. In zeven stappen helpen wij je aan een minimalistisch leven!

 1. STAP 1

  Schrijf het op

  Maak een lijstje met daarop alle redenen waarom je simpeler wil leven. Ben je het beu dat je bankrekening altijd in het rood staat? Zet het op papier! Het meer dan moe dat er altijd wel iets van rommel op de keukentafel ligt? Schrijf het op! Vind je dat je geen tijd meer hebt om met je kinderen te spelen door al je andere verplichtingen? Pen het neer! Al deze redenen neerschrijven zal je weer een boost geven wanneer het wat minder gaat en wanneer het aanvoelt alsof je leven minimalistisch aanpakken aartsmoeilijk is.

 2. STAP 2

  Weg met dubbels

  Neem een doos en ga ermee door je huis. Leg er alle dubbels in die je op je weg tegenkomt. Twee maatbekers? Leg er eentje in de doos. Twee setjes placemats? In de doos ermee. Zet de doos voor 30 dagen uit het zicht. Alles wat je na een maand niet nodig gehad hebt, breng je rechtstreeks naar de kringloopwinkel.

 3. STAP 3

  Stel een rommelvrije zone in

  Begin klein, met je nachtkastje of de keukentafel. Zorg ervoor dat er op geen enkel moment rommel komt op die specifieke plek. Laat dat ene plekje een bron van inspiratie worden voor de rest van je huis. Breid stap voor stap uit: maak van de minimalistische tafel een minimalistische kamer en van de minimalistische kamer een minimalistisch huis.

 1. STAP 4

  Reis met minder

  Reizen in het ideale moment om een minimalistische levensstijl uit te proberen. Ga je voor 4 dagen op reis? Neem dan slechts voor twee dagen kleren mee. Je kan op vakantie altijd een kledingstuk met de hand wassen, of twee dagen hetzelfde dragen. Kijk hoe een minimalistische kleerkast je bevalt, en laat het je inspireren voor de rest van het jaar.

 2. STAP 5

  Digitaliseer

  Bijna alle films en muziek kunnen vandaag de dag online gestreamd worden. Maar toch houden we maar al te vaak vast aan CD’s en DVD’s. Transfereer je muziek van je CD’s naar je computer, doe hetzelfde met je favoriete films en doneer of verkoop dan je hele collectie DVD’s en CD’s. Van het geld dat je daarmee verdient kan je een abonnement op een streamingdienst nemen voor je muziek en je films.

 3. STAP 6

  Spaar

  Rommel is niet alleen tastbaar. Rommel kan ook bestaan uit de grote en kleine zorgen die dag in dag uit door je hoofd spoken. Maar al te vaak hebben die zorgen met geld te maken. Door een spaarpotje aan te leggen voor wanneer het minder gaat neem je jezelf alvast één van die zorgen weg. Probeer elke week 20 euro te sparen. Dat is absoluut niet veel, maar op het einde van het jaar heb je wel haast ongemerkt meer dan 1000 euro bij elkaar gespaard.

 1. STAP 7

  Pak alles in

  Ben je klaar voor de laatste en meest extreme stap van deze minimalisme-challenge? Pak alle spullen die je bezit in in dozen, alsof je gaat verhuizen (je kan dit voor heel je woning in 1 keer doen, of kamer per kamer). Pak de komende zeven dagen enkel uit wat je nodig hebt. Je zal er van versteld staan hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Bekijk na zeven dagn wat er nog overblijft in je dozen en maak per item de beslissing of je het wil bijhouden, doneren, verkopen of weggooien.