'Drinkspiegel' toont het effect van alcohol op je uiterlijk

doorLien Buyckop 10/01/2013
Links: de normale Kim Kardashian, rechts: het effect van tien glazen wijn per week.

Jongeren worden al een tijdje gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van overmatig drinken. Helaas trekken de meesten zich weinig aan van de schade die alcohol bijvoorbeeld toebrengt aan de lever, of de verhoogde kans op kanker. Wat volgens experten wél zou helpen, is de aandacht vestigen op de gevolgen voor hun uiterlijk. Daarom liet de Schotse overheid een app ontwikkelen die ijdele jongeren toont hoe hun looks kunnen veranderen door alcohol.

De app wordt voorgesteld als een 'alcoholspiegel' en is vooral gericht op jonge vrouwen. Het toont hoe zij er binnen enkele jaren zullen uitzien als ze overmatig blijven drinken.

Volgens officiële cijfers overschrijdt 38 procent van de vrouwen de maximum aanbevolen dagelijks hoeveelheid van twee à drie drankjes. Met de campagne wil de Schotse overheid vrouwen aanmoedigen om na te denken over hun alcoholgebruik en de effecten ervan op hun lichaam.

"Veel vrouwen denken niet na over de gevolgen op lange termijn en beseffen ook niet dat hun lichaam trager herstelt dan dat van mannen", zegt dr. Samantha Robson. "Door wat minder te drinken kunnen ze hun gezondheid beschermen, maar ook hun uiterlijk", weet de huidspecialiste.

Want alcohol heeft ongetwijfeld een effect op je uiterlijk, zowel op korte als lange termijn. "Het blaast je gezicht op, creëert donkere kringen onder je ogen, droogt je huid uit en kan leiden tot rimpels. Daarnaast beïnvloedt alcohol ook je slaap, wat ook geen zegen is voor je huid."

En dat is ook wat we zien via de app. Een rode huid, diepe rimpels en gewichtstoename is wat je kan verwachten als je 10 glazen wijn per week drinkt. Wie graag de invloed van zijn eigen alcoholgebruik wil zien, kan de app downloaden of deze website bezoeken. Het enige wat je moet doen is een foto van jezelf uploaden en aangeven hoeveel je drinkt. Kan het jou overtuigen?