"Ik word ziek als ik aan verse groenten denk"

doorElke De Pourcqop 30/07/2012

Wat als je extreem kieskeurig bent, of voeding je een fobie geeft? Als je enkel bepaalde soorten voeding eet, en zelfs ziek wordt van het idee om andere voeding te eten? Dan heb je een selectieve eetstoornis. Meestal gaat de voorkeur naar ongezonde voeding, zoals frieten en chips, en blijven knapperige, frisse groenten en zoet zomerfruit liggen.

"Al sinds ik tien jaar ben kan ik fysiek geen eten in mijn mond steken dat ik niet wil eten", getuigt de 18-jarige Abi Stroud uit Newport, Wales. En die lijst is lang: alle fruit en groenten zijn een no go, de tiener eet vooral kaas, brood en frieten en dan enkel nog van de juiste merken. Mama Debra (42) moet het 'eten' klaarmaken, uitzonderlijk gaat Abi frieten halen als haar moeder op reis is.

"Ik schaam me zo"
"Ik haat dat ik al jaren leef op kaas en frieten. Dat ik nooit kan gaan eten met vrienden of familie, omdat ik me te veel zorgen maak over eten dat ik niet ken. Ik ben zo beschaamd dat ik nog nooit een vriendje heb gehad. Wat gaat hij wel niet zeggen? Ik moet hulp krijgen. Straks ga ik naar de universiteit, ik wil me kunnen amuseren zonder aan frieten en kaas te denken."

Kokhalzen bij banaan
Gemakkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die moet kokhalzen als haar moeder een banaan in haar buurt pelt. De gedachte aan fruit geeft haar een paniekaanval, met als gevolg dat ze schrik heeft om iets nieuws te proberen. "Ooit dwong een leerkracht mij om een chicken nugget te eten", zegt ze. Het gevolg: een zware huilbui.


"Als mensen me vragen om iets te eten dat ik niet ken, dan voel ik me ziek en duizelig. Mijn hart begint heel snel te kloppen. De geur is het ergst, en dan het idee of de textuur op mijn tong." Om het een beetje leefbaar te houden doet Abi alsof ze dingen leuk vindt op Facebook: "Als iemand een gerecht post, zeg ik bijvoorbeeld dat het er heel goed uitziet, terwijl ik het zelf nooit zou aanraken."

Gewicht
Weinig verrassend heeft haar strikte dieet een verwoestend effect op haar gezondheid. Op 16 jaar woog Abi 95 kilogram. De dokter wilde niet naar haar probleem luisteren en stuurde haar weg mat de woorden: "Het is maar een fase, daar kom je wel weer uit of je sterft jong en krijgt nooit meer kinderen."

Als het bedoeld was als schrikbeeld, dan hielp het niet: het enige wat Abi deed om haar gewicht onder controle te krijgen was... minder eten. Ondertussen is ze ruim 12 kilo afgevallen.

Gestorven oma
Een jaar later viel bij een specialist eindelijk de diagnose: selectieve eetstoornis. "Ik ben niet gewoon kieskeurig. Het begon waarschijnlijk rond de tijd dat mijn oma stierf, en dat kan een psychologisch effect gehad hebben. Ik hoop snel meer zelfvertrouwen te krijgen, en ik ben vastbesloten iets nieuws te proberen."


Wat is selectieve eetstoornis?
Een selectieve eetstoornis staat ook bekend als 'kieskeurig', 'moeilijke eter' of'voedingsfobie'. Het komt vaker voor bij mensen met autisme en obsessief-compulsieve stoornissen.  

Het start voornamelijk in de kindertijd of de vroege tienerjaren, en bij kinderen die beter ontwikkele smaakpapillen hebben dan de gemiddeld.

Er wordt het vaakst gegrepen naar comfort en fast food: pizza, frieten, kaas en vaak alleen van bepaalde merken of ketens.  Wie lijdt aan selectieve eetstoornis eet minder dan tien verschillende voedingsmiddelen, extreme gevallen beperken zich tot één of twee.

De behandeling bestaat vooral uit gedragstherapie en andere therapieën die compulsief-obsessief gedrag aanpakken.