"Internet belangrijkste bron voor gezondheidsinformatie"

doorRedactieop 26/03/2015

Internet is veruit de belangrijkste bron voor gezondheidsinformatie (76 procent) gevolgd door magazines en kranten (beiden 34 procent), televisie (28 procent), radio (12 procent), wachtkamerfolders (15 procent) en sociale media (12 procent). Dat blijkt uit een online-enquête die de website GezondheidenWetenschap organiseerde en waaraan 2.225 personen deelnamen.

Liefst 86 procent raadpleegt regelmatig websites alvorens een arts te consulteren. De meerderheid (71 procent) gaat na zich online geïnformeerd te hebben effectief naar de dokter. 76 procent vindt dat de gevonden informatie helpt om er het probleem te bespreken. Op basis van de gevonden informatie beslist echter ook 27 procent om op eigen houtje medicijnen, vitamines of andere supplementen in te nemen en 23 procent om toch niet naar de arts te gaan.

Belang betrouwbare websites
"De meeste mensen zoeken bij kwaaltjes en klachten dus eerst online antwoorden. De resultaten benadrukken derhalve het belang van betrouwbare gezondheidswebsites. 72 procent van de ondervraagden zegt echter bezorgd te zijn over de kwaliteit van de informatie die online gevonden werd", aldus Marleen Finoulst, coördinator GezondheidenWetenschap.

De kwaliteit van de website www.gezondheidenwetenschap, die een initiatief is van het Centrum voor Evidence-Based Medicine en gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap, wordt door 80 procent van de ondervraagden sterk geprezen en dit zowel voor zijn nieuwsberichten als patiëntenrichtlijnen. Dat de site geschreven wordt door Vlaamse artsen, geen reclame toelaat en gefinancierd wordt door de overheid vindt 9 op de 10 zeer belangrijk.