"Zo verstop je blauwe plekken na harde duw tegen koffietafel"

doorLynn Formesynop 04/07/2012

In een macaber make-upfilmpje brengt visagiste Lauren Luke de harde realiteit van huiselijk geweld aan het licht. Ze richt zich hiermee vooral naar de vele vrouwen (meer dan 65 procent) die partnergeweld blijven verbergen met de boodschap: "Don't cover it up".

Met de sarcastische titel 'How to look your best the morning after', dachten de meer dan 440.000 abonnees op het YouTube-kanaal van Lauren Luke waarschijnlijk dat ze het ging hebben over een snelle optutbeurt na een onverwachte wilde nacht. Tot ze helemaal in beeld verschijnt.

Met een gezicht vol blauwe plekken en schrammen begint ze kalm te vertellen dat ze het zwaar te verduren had om dan haar 'geheimen' te delen over hoe je al die miserie verstopt onder een dikke laag make-up. "Zo kan je de letsels verbergen nadat je hard tegen de koffietafel werd geduwd", klinkt het.

Don't cover it up
De video is onderdeel van de campagne van Refuge (For woman and children against domestic violence). "Hoewel de verwondingen in het filmpje niet echt zijn, zijn mijn emoties dat wel. Zelf zat ik vroeger ook in een gewelddadige relatie waar het gelukkig bij bedreigingen bleef. Het voelde aan als leven met een vulkaan die elk moment kon uitbarsten", vertelt Lauren.

Ze gaat verder: "Ik wist toen wel dat de situatie niet normaal was, maar ik had geen idee wie me kon helpen. Daarom wou ik graag samenwerken met Refuge om de boodschap te verspreiden naar elke vrouw die hulp nodig heeft. Het is tijd om te stoppen met verstoppen."