'Vreemde' werkgewoontes van Roemeense Eurocommissaris jagen staf weg

doorhvop 10/12/2015
Europees Commissaris Corina Cretu houdt er volgens haar staf wel een erg licht werkschema op na.

In één jaar tijd is de staf van Europees commissielid Corina Cretu nagenoeg gehalveerd. Het personeel van de Roemeense commissaris voor Regionaal Beleid zou zich ernstige zorgen gemaakt hebben over de werkgewoontes van Cretu. Vooral haar lichte werkschema kon voor verschillende werknemers niet meer door de beugel. Dat meldt Politico.

Maar liefst acht van de negentien werknemers van Europees Commissaris Corina Cretu gaven het afgelopen jaar hun ontslag, volgens Politico omdat ze de werkgewoontes van Cretu onverantwoord vonden. Verschillende stafleden laten uitschijnen dat de commissaris er een licht werkschema op nahoudt en werk met privézaken vermengt. Zo zou ze haar officiële zakenreizen vaak combineren met plezierreisjes en haar werknemers geregeld inschakelen om persoonlijke taken uit te voeren - zoals het doen van de was, boodschappen doen of het 'rondrijden' van familieleden.

Omdat verschillende personeelsleden vreesden dat ze dit soort gedrag niet langer aan de buitenwereld konden verantwoorden, besloten ze op te stappen. Politico sprak erover met elf voormalige en huidige medewerkers van Cretu. Wat de staf nog het meeste zorgen baarde, was hoeveel tijd de Eurocommissaris vrijaf nam. Om geen risico's te lopen, adviseerde haar kabinet Cretu op een gegeven moment zelfs om toch maar geen 'Commissioner Time' of 'No Meetings' meer in haar agenda in te calculeren, omdat dat er al te verdacht zou gaan uitzien. Van de 28 leden van de Commissie heeft Cretu ook het hoogste absenteïsme in de wekelijkse vergaderingen.

Dat er voor dat advies wel iets te zeggen viel, blijkt uit een kopie van Cretu's agenda die de politieke website Politico kon inkijken. Daarin was te zien hoe vergaderingen voor Cretu op maandagen, donderdagen en vrijdagen absoluut uit den boze zijn. Volgens de stafleden betekenen die lege plekken in haar schema ook daadwerkelijk dat de commissaris op dat moment niet aan het werken is. De website kon ook een interne memo uit juni inkijken, waarin staat dat niet meer dan drie vergaderingen per dag, met tussenposes van 30 minuten mogen geboekt worden.

Cretu zelf geeft aan de leemtes echter een andere verklaring. "Die voorbehouden tijd gebruik ik om te lezen. Shoppen doe ik nooit en ik werk nooit minder dan 10 tot 8 uur per dag." De commissaris verklaart dat ze de voorkeur geeft aan minder vergaderingen om zich op die vergaderingen beter te kunnen voorbereiden, waardoor de werkefficiëntie omhoog gaat. Meer doen in minder tijd dus.

Ook voor de vele trips naar het buitenland, heeft Cretu een verklaring. "Ik ben degene die nooit nee zegt. Ik bezocht 24 landen en ik overzie alle operationele programma's."

Naast een overdreven licht werkschema kloegen verschillende ontslagnemende werknemers ook over andere 'vreemde' gewoontes van Cretu. Zo zou ze regelmatig roken in haar werkvertrekken, terwijl dat strikt verboden is.

Het team-Juncker blijft echter unaniem achter de commissaris staan. "Corina Cretu is een volwaardig lid van onze ploeg. Ze doet haar job als commissaris voor Regionaal Beleid, Werkgelegenheid en Economische Groei bijzonder goed", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie aan Politico. Volgens een bron bij de Europese Commissie zijn er ook nog geen officiële klachten geweest.