1 op 2 brildragers is bang voor lenzen

doorLien Buyckop 18/06/2012

De helft van de mensen die een bril draagt, doet dat omdat ze het niet aandurven om lenzen te dragen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Specsavers Opticiens.

Bijna de helft (46 procent) van de brildragers heeft ooit overwogen om lenzen te dragen, maar durfde dat uiteindelijk toch niet. Zo vindt 38 procent het een akelig idee vinden om de eigen ogen aan te raken. 35 procent denkt dan weer dat lenzen onhandig zijn, omdat het te moeilijk is en te veel tijd kost.

Angst blijft
Ook van de mensen die wel lenzen dragen, was een kwart er in eerste instantie bang voor. Ook zij hadden angst om aan hun eigen ogen te komen (44 procent) of vonden het onhandig (35 procent).

En hoewel de meesten daar ondertussen aan gewend aan, blijven lenzen toch bij één op de vijf lensdragers voor problemen zorgen. Bovendien is bijna 40 procent bang om een lens kwijt te raken.

Hulp
Een instructiefilmpje over het gebruik van lenzen wordt dan ook door 90 procent van de lensdragers nuttig bevonden. Ook 80 procent van de brildragers denkt dat een instructiefilmpje nuttig is, terwijl 20 procent zelfs denkt dat het hen over de streep kan trekken. Daarnaast is het gratis uitproberen van lenzen voor één op de drie brildragers een drempelverlagende factor.

"Het is jammer dat veel mensen door angst en onwetendheid geen lenzen durven te dragen. Als je er op de juiste manier mee omgaat, kunnen lenzen nochtans veel comfort en gemak brengen", vindt Ingrid Kersting, woordvoerder van Specsavers.

"Met een instructiefilmpje willen we mensen die voor het eerst lenzen gaan dragen - of dit overwegen - een handje helpen. Ook kan het handig zijn voor mensen die al langer lenzen dragen". Het filmpje is hier te bekijken.