1 op 3 vrouwen beledigd door personeel tijdens het shoppen

doorLien Buyckop 08/05/2012

Wie dacht dat verkoopsters hun liefste woordjes bovenhalen om zoveel en zo duur mogelijk(e) kleren te verkopen, heeft het helemaal mis. Uit een rondvraag van Weight Watchers blijkt namelijk dat één derde van de vrouwelijke shoppers al eens beledigd werd door het personeel. Vooral vrouwen met een maatje meer hebben er last van.

De gegevens komen uit een rondvraag die door de afslankingsgroep uitgevoerd werd bij 1.000 vrouwen. Zij waren zodanig verbaasd over de negatieve resultaten, dat ze samen met de Britse winkelketen Debenhams besloten om verkopers te leren hoe ze positief advies kunnen geven. Ook aan mensen met een maatje meer.

Oude doos
En dat is hard nodig, want 34 procent van de vrouwelijke shoppers voelde zich al eens zodanig beledigd door het gedrag van een verkoopster, dat ze de winkel verlieten zonder iets te kopen. Een bijkomende 40 procent krijgt dan weer vaak te maken met onbehulpzaam en grof personeel.

Eén vrouw kreeg bijvoorbeeld te horen dat ze eruitzag als een "oude doos", terwijl een andere verteld werd dat "haar armen te dik waren en dat ze op zoek moest naar iets meer verhullend." Een derde vrouw kreeg in een lingeriewinkel te horen: "Je rug is veel te dik, dus ik kan je niet helpen." Later ontdekte de vrouw dat de winkel wel beha's in haar maat had, maar ze besloot er nooit meer iets te kopen.

Zelfvertrouwen
Het onderzoek onthulde dus dat winkelen een stresserende en ontgoochelende ervaring kan zijn, vooral voor vrouwen met een maatje meer. Zo kreeg slechts 8 procent van de vrouwen met maat 38 al eens een slecht gevoel door een verkoopster, maar vervierdubbelde dat percentage bij vrouwen met maat 48.

En dat is erg slecht voor hun zelfvertrouwen. Meer dan 70 procent van alle ondervraagde vrouwen voelde zich onzeker over hun lichaam tijdens het shoppen, maar bij vrouwen met een maatje meer was dat percentage nog veel hoger. Bij de shoppers met maat 42, 44 en 46 had respectievelijk 80, 84 en 94 procent een gebrek aan zelfvertrouwen.

"Die magere winkelassistentes begrijpen helemaal niet hoe het voelt om te gaan shoppen als je overgewicht hebt", zei één van de Weight Watchers-leden. "Ik heb echt advies nodig over wat ik niet of wel kan dragen, maar dat lijk ik nergens te kunnen krijgen."

Werd jij al eens beledigd door een verkoopster? En hoe reageerde je daarop? Laat het ons weten via de reacties.