10 badkamerfouten die we allemaal maken

doorRedactieop 29/01/2014

We zijn er allemaal van overtuigd dat onze badkamer proper is en vergeten vaak geen enkel plekje bij de wekelijkse schoonmaak. Of dat denken we toch. De Huffington Post lijstte echter tien badkamerfouten op die we allemaal wel eens maken en waardoor ons dagelijks leven net iets minder proper is dan we denken.

1. De tandenborstel te dicht bij het toilet bewaren
Uit een artikel van de Harvard University Gazette blijkt dat bij het doortrekken van het toilet, de waterdeeltjes tot ongeveer twee meter ver kunnen vliegen. Dit geldt voor Amerikaanse toiletten, maar ongetwijfeld zal dit voor Europese toiletten niet zo verschillend zijn. Het is dus aangewezen je tandenborstel ofwel ietsje verder van het toilet te bewaren (om voor de hand liggende redenen) of beter nog: het deksel van het toilet te gebruiken bij het doortrekken. Vervang je tandenborstel ook regelmatig en bewaar hem niet in een afgesloten doos. Een vochtige, afgesloten omgeving bevordert immers de groei van micro-organismen.

2. De badhanddoek te vaak gebruiken
Vochtige, opgerolde handdoeken zijn een perfecte broedplaats voor bacteriën. Wie dus te vaak een handdoek hergebruikt, zorgt voor een vicieuze cirkel van bacteriën. Vooral wanneer je een wondje hebt, kan je zo een infectie oplopen. Volgens Elizabeth Scott, dokter aan het Simmons College centrum voor hygiëne en gezondheid, is het aangewezen elke dag een nieuwe handdoek te nemen wanneer die door meerdere personen wordt gebruikt. Wanneer je de enige bent die de handdoek gebruikt, kan je best om de week de handdoek vervangen.

3. De loofah te lang bijhouden
Natuurlijke loofahs die van gedroogde komkommerachtige groenten gemaakt zijn, moeten na drie tot vier weken vervangen worden. Uit een studie blijkt dat bacteriën zoals P. aeruginosa die infecties veroorzaken na 24 uur al exponentieel begonnen te groeien. Synthetische loofahs zijn beter bestend tegen bacteriën, maar ook die moet je na 8 weken vervangen.

4. De handen niet lang genoeg wassen
De handen wassen is een van de meest efficiënte manieren om het verspreiden van ziekten tegen te gaan, volgens het Center for Disease Control. Maar we doen het meestal verkeerd. Uit een studie aan de Michigan State Universiteit bleek dat 95 procent van de proefpersonen minder dan 15 seconden spendeert aan het wassen van de handen. Volgens de CDC kan je best minstens 20 seconden schrobben. Het kan overbodig klinken, maar het is nog altijd beter dan drie dagen in bed liggen met de griep.

De synthetische loofahs kunnen best om de acht weken vervangen worden.

5. Een (te) lang douchegordijn gebruiken
Wanneer het douchegordijn de rand van het bad raakt en rimpelt waar het te wijd is voor de badkuip, is het te lang. Zo creëer je immers de perfecte plek voor vocht en schimmel. De oplossing is simpel: kort het douchegordijn een beetje in zodat het mooi in de badkuip pas.

6. Op blote voeten lopen in de badkamer
Uit een studie van ABC News blijkt dat de badkamervloer meer bacteriën bevat dan bijvoorbeeld het toilet. Volgens Dr. Charles Gerba die het onderzoek voerde zijn er op de badkamervloer ongeveer 200 keer meer bacteriën te vinden dan op een sanitair oppervlak. Oplossing? Regelmatig je badkamervloer schrobben of een paar doucheslippers aanschaffen.

7. Eén spons gebruiken voor de schoonmaak
Gebruik je dezelfde spons voor het schoonmaken van je douche, spiegels, wasbak en toilet? Om besmetting te voorkomen kan je best verschillende sponzen gebruiken voor verschillende oppervlakken. Tip voor hergebruik van sponzen: uit een studie bleek verder dat wanneer je een spons in de microgolf steekt ongeveer 99,99999% van de bacteriën gedood worden, terwijl het afwasmachine met 99,9998% bijna net zo efficiënt is.

8. Schadelijke chemicaliën gebruiken voor de schoonmaak
De chemische producten die je gebruikt voor het bestrijden van bacteriën bevatten vaak gevaarlijke stoffen. Hoewel je natuurlijk niet alle schoonmaakproducten aan de deur kan zetten, bestaan er wel degelijk natuurlijke of zelfgemaakte alternatieven (met bijvoorbeeld fruit). De ngo Women in Europe for a Common Future lijstte enkele tips op voor het gebruik van schoonmaakproducten en de Environmental Working Group publiceerde een 'Hall of Shame' voor Amerikaanse schoonmaakproducten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn vele daarvan in andere landen (waaronder Europese landen) verboden.

9. Het haar te vaak wassen
Vele mensen wassen dagelijks het haar vanuit de veronderstelling dat het gezonder en schoner is. Maar onze hoofdhuid produceert van nature oliën die als "de ultieme conditioner" gezien worden. Wie zijn haar dus te vaak wast, verwijdert deze belangrijke oliën telkens. Tenzij je een job hebt waarbij je wel degelijk elke dag het vuil uit je haar moet wassen, is het beter al eens een dagje over te slaan.

10. Het toilet 'verkeerd' gebruiken
Wist je dat verschillende studies hebben aangetoond dat het beter is om te hurken in plaats van neer te zitten wanneer je het toilet gebruikt? In 1964 werd het al aangeraden omdat het gezonder zou zijn en in 2010 bleek uit een Japanse studie dat personen die hurkten minder buikpijn ondervonden. Uit een ander onderzoek bleek bovendien dat hurken ervoor zorgt dat je darmen 79 seconden sneller werken dan bij wie neerzit.