10 eenvoudige 'fashion fixes' voor kersverse mama's

doorElke De Pourcqop 19/09/2012
Comfy kledij heeft de voorkeur, maar doet je zelfbeeld geen goed.

Het staat niet bovenaan het prioriteitenlijstje van een nieuwe mama: modieus voor de dag komen. Dat hoeft de eerste weken ook helemaal niet, maar er komt een moment dat het nodig is om uit die comfortabele cocon van trainingsbroeken, zwangerschapsjeans en bevlekte shirts te stappen. Niet voor de buitenwereld, maar voor jezelf: wat je draagt, heeft een impact op hoe je je voelt. Hoe kan je ooit terug energiek en zelfverzekerd de wereld (het werk) instappen, als je je kledij niet verzorgt? Deze 10 'fashion fixes' zijn maar een kleine stap, maar ze maken een wereld van verschil.

Mama's cijferen zichzelf vaak weg: de baby komt op de eerste plaats, en dan (in willekeurige volgorde) man, huishouden, huisdieren, vriendinnen en zelfs werk. Zijzelf komen niet meer in het lijstje voor. Naar de kapper gaan lijkt egoïstisch en geldverspilling, een manicure kost te veel tijd en in je pre-zwangerschapskleren pas je niet meer en aan winkelen kom je toch niet toe. Het is gemakkelijk om in deze staat te blijven hangen, met een verwoestend effect op je zelfvertrouwen. Genoeg van? Stop dan met deze tien gewoontes!

1) Zwangerschapskledij
In de eerste weken, misschien zelfs maanden is het logisch om terug te grijpen naar de zwangerschapskledij: je hebt je oude figuur (nog) niet terug, en iets te groot in nu eenmaal comfortabeler dan iets te klein.

Na een paar maanden is het genoeg geweest: heb je je oude gewicht niet terug, investeer dan in enkele basisstukken tot je oude kleren weer passen. Een echte jeans, bijvoorbeeld. Topjes met nadruk net onder de borsten (empire-stijl) of een wrap-bloesje, -jurkje of -truitje. Dit verdoezelt een buikje en is modieuzer dan de strakke shirts die eerste je mooie bolle buik benadrukten, maar nu slobberen of een buik benadrukken waar je niet aan herinnerd wil worden.

2) 'Mama'-jeans
De broeken die trendy zijn of die je graag draagt, zijn niet degene die je post-babyfiguur flatteren. Een broek met lage taille is vragen om een 'muffin top' of ongewilde inkijk van je (oma-)onderbroek bij het bukken. Een andere val is een te wijde jeans met elastische band. Comfortabel en vlot, tot je in de spiegel kijkt: deze onflatterende broek doet je ouder, dikker en lomper lijken. Geen boost voor het zelfvertrouwen.

Heb je een buikje weg te moffelen, kies dan voor een broek met hoge(re) taille (op de navel of zelfs hoger). Dat voelt eerder ingesnoerd, wat meteen de reden is dat je er slanker zal uitzien: die buik zit mooi weg. Wie geen complexen heeft over haar achterwerk, kan ook kiezen voor een skinny jeans met hoge taille, gecombineerd met laarzen (de zogenaamde 'broek-in-bot'): de aandacht wordt naar je achterwerk getrokken, en dus weg van de buik.

Verlies je regelmatig kilo's, dan kan je wel overwegen om de onflatterende broeken even te houden tot je in je oude garderobe past. Blijven de kilo's eerder plakken, dan is het moment gekomen om te investeren in een broek in een maatje groter: niet goed voor zelfbeeld of portemonnee - tot je hem aanhebt en iedereen je complimenteert, natuurlijk


3) Sportieve schoenen
Hakken zijn niet meer praktisch als mama, zeker niet met een zware buggy of maxi-cosi en nog boodschappen aan de arm ook. Maar hoef je daarom altijd je sportschoenen, Converses of Vans te dragen? Er bestaan massa's modieuze(re) platte schoenen, zoals slippers, ballerina's, platte laarzen en sandalen die je outfit meteen vrouwelijker maken zonder aan comfort in te boeten. Een kleine plateauzool kan je meteen ook wat langer maken, een kleine hak (enkele centimeters) doen optisch voor de benen ook al veel.

4) De luiertas
Het wordt zo snel een gewoonte: die luiertas moet toch overall mee naartoe, dus waarom ook niet gebruiken als handtas? En als die te groot wordt, gooi je alles toch gewoon in een zak? Om een slordige look te vermijden, hou je de luiertas voor wat hij is en gebruik je een klein rugzakje of over de schoudertas als handtas. Praktisch en een pak vrouwelijker.

5) Kapsel
Uit praktische overwegingen lijken mama's gauw te vervallen in twee kapsels: een kort kapsel waar je enkel een kam moet doorhalen, of een paardenstaart. Om je look te updaten, kan je afwisselen met een haarband, speldjes of een vlecht. Geen tijd om te douchen? Probeer 'droge shampoo'. En laat die froufrou ook eens bijknippen!

6) Maten
Te grote kledij lijkt een veilige optie (alles is weggestoken en het zit zo gemakkelijk), maar je creëert er te gauw een tenteffect mee. Gedrapeerde kledij, zoals empire waist topjes en jurkjes en stretch broeken (zoals leggings) verslanken je silhouet. Nog niet tevreden? Overweeg shapewear onder je kledij.

Een zonnebril en blazer maken élke outfit hipper.
Er bestaan meer soorten platte schoenen dan sneakers.


7) Oma-onderbroeken

In het begin verlies je nog veel bloed, zijn er te verzorgen wondes en dus laat je je mooie onderbroeken in de kast. Daarna is het gewoon een gewoonte. Maar je kan best slipjes dragen die en comfortabel zijn en modieus, zonder oma-beelden op te roepen. Kies voor funky kleurtjes of een kanten afwerking, of een toffe retrostijl met hogere taille die de buik (een beetje) helpt wegsteken.

8) Accessoires
Veel tijd heb je niet, maar een klein persoonlijk detail zoals een opvallende armband (gemakkelijk aan/uit gedurende de dag), een sjaaltje of een zonnebril kan je outfit instant dat tikje extra geven. Nieuw hoeft het niet te zijn, stel alleen kleuren een beetje op elkaar af.

9) Beha's
Ook voedingsbeha's worden snel een gewoonte. Maar de niet bepaald trendy lingerie geeft je zelfvertrouwen nu eenmaal geen boost. Je oude beha's passen niet (altijd) onmiddellijk terug wegens een vollere boezem. Trakteer je nieuwe boezem (en jezelf) op enkele nieuwe beha's - en een nieuw zelfbeeld.

10) Hoodies
Ook comfy, zo'n trui met kap. En lekker sportief. Maar kies toch eerder voor een trui met rits, als het echt moet. Als het niet moet, opteer dan voor een getailleerde blazer: dat voegt rondingen toe en houdt je warm. Over een t-shirt en legging is het nu zelfs uberhip, ja ook met ballerina's. Gewoon doen dus!