10 opvoedtips om te onthouden

doorRedactieop 18/05/2010

Een ideale handleiding over opvoeden is er niet, waardoor ouders af en toe fouten maken. Deze tien dingen zetten elke ouder op het goede spoor en kunnen helpen om straks de juiste beslissingen te nemen.

TIP 1: Je kan een kind niet verwennen met liefde

Teveel liefde bestaat niet. Heel wat ouders krijgen te horen dat ze hun baby verwennen door het te vaak vast te nemen of te knuffelen. Een kind verwen je wel door het dingen te geven als alternatief voor de aandacht die jij niet kan geven.

TIP 2: Leer het gehuil van je kind kennen
Reageer altijd op het gehuil van je kind, een baby hoeft de longen niet uit zijn lijf te schreeuwen. Een ukje kan zichzelf niet troosten. Als ouder moet je leren achterhalen waarom een baby huilt, dat is zijn manier om te communiceren. Door er aandacht aan te besteden, schenk je hem of haar vertrouwen.

TIP 3: Discipline moet

Discipline is belangrijk in het ontwikkelingsproces van een kind. Huidige ouders zijn vaak afkerig van discipline en linken het aan slaan of straffen. Niets is minder waar, ouders moeten hun kinderen opvoeden en dingen aanleren. Ook wat goed en slecht gedrag inhoudt.

TIP 4: Vanaf 6 maanden is vast voedsel aangewezen

De aanbevelingen durven doorheen de jaren al eens wijzigen, maar huidige deskundigen zijn het erover eens dat vast voedsel pas vanaf zes maanden wordt gegeven. Bouw het vast voedselproces langzaam op en voorzie voldoende gepureerde groentjes.

TIP 5: Je baby mag in je eigen bed

Er is heel wat rond te doen of een baby al dan niet in je eigen bed hoort. Amerikaanse deskundigen vinden echter dat, als je rekening houdt met een aantal veiligheidsvoorschriften, je eigen bed een veiliger oord kan zijn dan het bedje in een aparte kamer te plaatsen.

TIP 6: Obesitas wordt een groot gezondheidsprobleem
Deze generatie kampt met een serieus obesitasprobleem. Zwaarlijvigheid is op langere termijn een groter probleem dan tabak. Geef je kind een gezonde start en kies voor gezonde eetgewoontes.

Tip 7: Kinderen hebben natuur nodig

Vroeger bouwden kinderen kampen, klommen de bomen in en trokken ze regelmatig de wijde natuur in. Ouders van nu houden hun kinderen liever binnen. Ze alleen op stap sturen is niet aangewezen, wel trek je er regelmatig samen op uit om opnieuw de natuur te exploreren.

Tip 8: Hou je kinderen bij de hand

Hou je kleintjes in het oog. Heel wat ouders laten hun kinderen ravotten zonder een oogje in het zeil te houden.

TIP 9: Let op de hond

Samson mag dan al een leuke hond zijn, hij is en blijft een hond. Laat je kinderen nooit alleen met je huisdier, een kleintje durft een hond al eens ongewild pijn te doen. Zelfs de hond kan je kleine ongewild pijn doen.

TIP 10: Pedofielen bestaan echt
In je eigen vertrouwde omgeving kan er niets gebeuren, denk je, maar niets is minder waar. Pedofielen en nare geesten lopen helaas overal rond. Sommigen schijnen dat te vergeten. Ouders houden maar beter hun ogen open, voor hun eigen kind of dat van een ander. (lvl)