10 regels voor een betere nachtrust

doorTineke Van Campfortop 10/02/2014

Een goede nachtrust is belangrijk, alleen is het niet voor iedereen weggelegd. Natuurgeneeskundige Mim Beim geeft tien regeltjes om 's morgens uitgeslapen uit je bed te stappen.

Vermijd neusdruppels en medicatie voor griep of verkoudheid. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je alert en gespannen bent in plaats van tot rust te komen.

Huisdieren kunnen beter niet in je slaapkamer slapen. Een studie over slaapstoornis heeft aangetoond dat 53 procent van mensen met een huisdier gestoord wordt door het gesnurk, gehijg of gewoel van de dieren.

Drink zes uur voor dat je gaat slapen geen koffie, cola of energiedrankjes meer. Het is beter om voor citroenmelisse- of kamillethee te kiezen.

Zet alle lichtgevende elektronische apparaten zoals iPad's, smartphones en laptops uit.

Het drinken van alcohol zal je zeker helpen in slaap te vallen, maar studies tonen aan dat de tweede helft van de nacht de REM-slaap (Rapid Eye Movement ) verstoord wordt. Dit is het herstellende deel van de slaapcyclus.

Vermijd pizza's, gezouten pinda's en chips. Van zout eten krijg je dorst waardoor je gaat drinken en 's nacht wakker zal worden om naar het toilet te rennen.

Begin geen discussie met je partner of vrienden alvorens naar bed te gaan. Kopzorgen maken dat je blijft woelen in je bed.

Open een raam en zet de verwarming uit. Je slaapt het best wanneer je lichaam koel is.

Kijk geen enge films of lees geen thrillers waarvan je nachtmerries krijgt.

Een grote maaltijd voor het slapengaan is een slecht idee omdat het spijsverteringsproces veel energie van het lichaam vergt. Het beste is om twee tot drie uur voor het slapen niets meer te eten.