10 verrassende oorzaken van zijn mannenborsten

doorLien Buyckop 24/06/2013

'Mannenborsten' of 'moobs' zijn een groeiend probleem bij mannen, die zich er erg voor schamen. Steeds meer mannen laten door middel van plastische chirurgie dan ook hun borsten verkleinen, zo bleek vorig jaar. Nochtans is dat volgens gezondheidsexpert Alex Golding niet nodig, want je moet vooral de oorzaken aanpakken.

In zijn nieuwe boek 'Lose The Moobs' onthulde hij daarom verschillende - vaak verrassende - oorzaken van mannenborsten. "Ik wil mannen duidelijk maken waarom ze vet opgestapeld hebben rond hun borsten. Zo kunnen ze er ook weer vanaf raken", meent hij. Dit zijn de 10 grootste oorzaken.

1. Kant-en-klare maaltijden
De plastieken bakjes die gebruikt worden om kant-en-klare maaltijden in te verpakken, bevatten heel wat ftalaten. Van die stoffen is geweten dat ze bijdragen tot de vorming van mannenborsten. Als je de bakjes in de microgolf opwarmt, komen die ftalaten in je voeding terecht. Mannen die echt bereide maaltijden willen eten, halen die dus beter uit hun verpakking voor het opwarmen.

2. Plastieken flessen
Ook plastieken drinkflessen bevatten ftalaten. Als het plastiek opgewarmd wordt, bijvoorbeeld doordat de fles in de auto blijft liggen, kunnen die ftalaten vrijkomen in je drankje.

3. Voedsel in blik
Hetzelfde gebeurt bij voedsel in blik, want ook die verpakkingen bevatten vaak ftalaten. Goulding raadt dan ook aan om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden.

4. Slecht werkende lever
Je lever is verantwoordelijk voor de afbraak van de stoffen die leiden tot mannenborsten. Maar als je te veel alcohol of cafeïne opneemt, kan je lever niet optimaal werken en is de kans op 'moobs' weer wat groter.

5. Stress
De testosteron in het lichaam van een man helpt bij de afbraak van vet rond de borsten. Maar als je stress hebt, dan wordt er minder testosteron aangemaakt en is de kans op 'moobs' dus groter.

6. Te veel sporten
Het versterken van je spieren is een goede manier om mannenborsten tegen te gaan. Aan de andere kant zorgt sporten er ook voor dat er stresshormonen vrijkomen, en die dragen net bij tot de vorming ervan.

7. Douchegel
Heel wat toiletproducten bevatten parabenen, waarvan enkele studies aantoonden dat die kunnen leiden tot hormonale veranderingen. Als je veel shampoo, douchegel, deodorant en aftershave gebruikt, is het een goed idee om op zoek te gaan naar parabeenvrije versies.

8. Een dieet met weinig vet
Je moet vet verliezen om je mannenborsten kwijt te raken, maar een dieet met te weinig vet is slecht voor je testosterongehalte. Nochtans heb je dat hormoon nodig om je vrouwelijk figuur kwijt te raken.

9. Constipatie
Als je minder dan een keer per dag naar het toilet gaat, moet je daar dringend verandering in brengen. Je darmen vormen immers een belangrijk afvalsysteem voor veel stoffen die anders leiden tot mannenborsten.

10. Suiker
Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van suiker de gehaltes van de mannelijke hormonen verstoort. Dat kan leiden tot mannenborsten.