12 redenen voor zelfverwonding

doorElke De Pourcqop 01/03/2012

Vandaag staat 'zelfverwonding' in de kijker. Onder zelfverwonding (ook wel zelfverminking of automutilatie genoemd) wordt alle gedrag verstaan waarbij een persoon zichzelf opzettelijk pijn doet. Een eetstoornis is een vorm van zelfverwonding, en wordt zelfbeschadiging genoemd. Voor zelfverwonding bestaan vele redenen, oorzaken en uitingsvormen. Het is niet altijd gemakkelijk om die te begrijpen, maar we doen een poging.

De eerste vraag die iedereen zich stelt is: waarom? Een gemakkelijk antwoord is er niet. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

1) Expressie
De fysieke pijn is een uiting van emoties, gevoelens of psychische pijn die niet onder woorden kunnen gebracht worden.

2) Controle

Als je jezelf pijn doet, is het duidelijk wie de controle heeft: jij. Jij beslist hoe, wat, wanneer en waarom. Vooral voor wie weinig controle heeft over zijn of haar leven.

3) Stress

Ook iets relatief banaal als 'stress relief' behoort tot de redenen van zelfverwonding.

4) Vervangmiddel

De fysieke pijn die bij zelfverwonding hoort is sterker dan emotionele pijn, schuldgevoelens en/of spanningen en 'vervangt' deze als het ware, ook al is het maar even. Daardoor wordt de andere pijn draaglijker.

5) Straf
Zelfverwonding kan ook gebruikt worden als straf voor zichzelf: omdat iets niet goed (genoeg) loopt in het leven of er een fout is gemaakt.

6) Afleiding

Jezelf pijn doen leidt je af van een moeilijke fase in je leven

7) Iets voelen

Wie emotioneel niets voelt, volledig verdoofd is of afwezig, voelt ten minste iets via fysieke pijn.

8) Ik kan wel iets

De wetenschap veel te kunnen verdragen, je pijngrens te kunnen weerleggen, is iets waar sommige mensen trots en zelfvertrouwen uit putten.

9) Eenzaamheid
Leegte, eenzaamheid, verveling verdrijven zijn ook redenen voor zelfverwonding.

10) Uit bescherming

Hoe contradictorisch het ook klinkt: soms is zelfbeschadiging een manier om erger te voorkomen. Om te voorkomen dat je iemand aanvalt of dat je zelfmoord pleegt.

11) Haten van het lichaam
Het lichaam wordt zodanig gehaat, dat er nog extra verwondingen aan worden toegevoegd omdat het niet voldoet aan de normen.

12) Verslaving

De pijn doet endorfines (aka 'gelukshormoon') vrijkomen om met de pijn om te gaan. Daarom zeggen mensen die zichzelf pijn doen vaak dat ze er 'niets' van voelen: de endorfines hebben de herinnering aan de pijn overschreven. Die endorfine-rush is wat hen verlichting geeft en hen goed doet voelen. Ze verlangen ernaar, maar zoals bij elke verslaving heb je elke keer meer nodig om het effect te ervaren. In dit geval is dat meer pijn.

Snijden is de meest bekende vorm van zelfverwonding.

Hoe doen ze dat?

Het doel van zelfverwonding is pijn, dus alles wat ook maar pijn kan doen wordt gebruikt. Soms blijft het relatief onschuldig (een wondje dat je blijft openkrabben of krabben tot het bloedt), soms is het ronduit extreem (de eigen botten breken of zichzelf vergiftigen).

De meest bekende vorm van zelfbeschadiging is 'snijden'. Met een scherp voorwerp, een mesje maar ook glas, een stuk spiegel, een passer, een geodriehoek, een kapotte tegel, een gescheurd blik worden krassen gezet ergens op het lichaam. Vaak op de binnenkant van de armen, maar ook buik, borsten, billen en benen moeten er aan geloven.

Anderen gebruiken vuur (ze doven sigaretten op het lichaam, geven zichzelf brandwonden), trekken haar uit, schaven met de huid over ruwe oppervlakken, slaan of schoppen zichzelf of bonken met het hoofd tegen de muur.

Ook sociaal (meer) aanvaarde manieren om 'stoom af te laten' kunnen een vorm van zelfbeschadiging zijn, zoals veel drinken, roekeloos rijden, drugs nemen of onbeschermde seks hebben.

Wie?
Zelfverwonding blijft niet beperkt tot één groep: er zijn jongens, meisjes, mannen, vrouwen, tieners, volwassen, met of zonder psychische of persoonlijkheidsstoornis.