13 gouden make-uptips voor brildragers

doorRedactieop 29/10/2009

De helft van de Belgen draagt een bril, zo blijkt uit recent onderzoek. En wie beter om hen stijladvies en make-uptips te geven dan de - brillende - visagiste van actrices als Cate Blanchett en Uma Thurman, Mary Greenwell?

Juiste montuur
In een eerste stap helpt Mary brillers het juiste montuur te kiezen. Want met een foute bril op je neus mag je make-up nog zo mooi zijn, het geheel zal niet flatteren. Ze deelt brildragers volgens de kleur van hun ogen op in vijf groepen, bij elke groep stelt ze een kleurenstaalkaart voor van complementaire tinten.

Mary: 'Contrasten zijn belangrijk, ton sur ton raad ik niet aan. Zwart, bijvoorbeeld, laat blauwe ogen bijzonder mooi stralen, en violet harmonieert perfect met bruine ogen.' Knip de kaart uit en neem ze mee wanneer je een nieuw brilmontuur uitkiest. Maar ook wanneer je op zoek gaat naar jouw ideale oogschaduwtinten, want de kleurenkaart is geschikt voor beide.

Ben je nu al nieuwsgierig naar het effect dat deze kleuren op jouw gelaat hebben? Surf dan naar www.silhouette.com/virtualmirror waar je dankzij een magische virtuele spiegel naar hartenlust kan experimenteren: neem een foto van jezelf en pas 1001 brillen in alle mogelijke tinten!

Kies je voor een bril mét of zonder rand? Een uitgesproken montuur draag je als een juweel, een accessoire waarmee je rekening moet houden wanneer je je opmaakt. Bij een randloos model ben je veel vrijer, meent Mary, je kan je gewoon schminken zoals je zou doen als je geen bril zou dragen, want... 'Een randloze bril verandert het gezicht van de vrouw niet, maar opent en accentueert het eerder.'

Glans
Al plaatst de visagiste toch een kanttekening bij die ultieme vrijheid: wees voorzichtig met glinstering en glans. Matte oogschaduwkleuren zijn veel aantrekkelijker en accentueren mooi de ogen van de drager. Oogmake-up aanbrengen als je een bril draagt is geen sinecure.

Hoe slaagt brildraagster Mary er zelf in zonder te knoeien? 'Ik heb geïnvesteerd in een uitstekende vergrotende spiegel.' Maar je kan bij de opticien ook een speciale make-upbril kopen waarvan je de glazen - op sterkte ¿ apart kan wegklikken, zodat je telkens een oog kan pmaken. Heb je geen hulpjes in huis? Werk dan in stappen: breng een dun laagje make-up aan, zet je bril op en bekijk het resultaat. Mag het wat meer zijn? Dan leg je een extra laagje kleur aan. Mag het wat minder? Met een wattenstaafje vervaag je kleuren
gemakkelijk en werk je foutjes nauwkeurig bij.

Een bril op je neus stuurt alle aandacht naar je wenkbrauwen, dus maak er verzorgde bogen van. Pluk verdwaalde haartjes weg, of laat ze indien nodig mooi in vorm epileren door een schoonheidsspecialiste. Kale plekjes kleur je bij met een potlood dat een tint lichter is dan je haarkleur. En als je alle haartjes mooi naar boven kamt, vrolijkt je blik meteen op.

Fixeer je foundation op talgrijke plekken, zoals je neusbrug, met wat poeder, zodat je bril je make-upbasis niet meteen wegveegt.

Een bril werpt een schaduw op je ogen, waardoor kringen en wallen nog dieper lijken. Camoufleer deze minder fraaie zones altijd met een verhelderende highlighter in een kleur een tint lichter dan je huid. Een bril verbergt je oogmake-up gedeeltelijk, waardoor het effect ervan afzwakt. Je mag oogschaduw dus gerust wat intenser aanbrengen, als je in de spiegel nauwelijks wat merkt van je visagie. Maar onthoud dat overdaad ook hier schaadt en dat overdadig aangebrachte make-up vooral vloekt met zware monturen. Dikke bokaalglazen hebben gelukkig plaats geruimd voor dunnere glazen die je ogen nog weinig vervormen. Toch blijft het een goed idee om even na te gaan of je bril je ogen al dan niet groter of kleiner maakt.

Ben je bijziend en verkleint je bril je ogen? Breng de optische verkleining dan weer optisch in evenwicht met de volgende vergrotende trucs: gebruik lichte oogschaduwtinten, trek een fijn donker lijntje rond je oogcontouren, krul je wimpers met een wimpertang en zet ze aan met enkele laagjes donkere mascara.

Ben je verziend en vergroot je bril je ogen? Wees dan heel secuur bij het aanbrengen van je make-up, want foutjes vallen extra hard op. Een laagje mascara is voldoende, kies voor een verlengende formule, een mascara die je wimpers meer volume geeft klontert gemakkelijker. Eyeliner ruil je beter in voor een oogpotlood waarmee je zachtere lijntjes kan tekenen. Een mooi alternatief voor een contourlijntje is een fijn streepje grijze of bruine oogschaduw langs je wimperlijn, dat je naar boven toe laat vervagen. Neem sowieso een extra minuutje om je oogmake-up te vervagen en om alle tinten mooi in elkaar te laten overvloeien. Een wattenstaafje of je vingers zijn hiervoor handige tools.

Ben je gezegend met extreem lange wimpers, dan voel je misschien hoe deze tegen je brilglazen aantikken? Je lost dit probleem gemakkelijk op met een wimpertang, waarmee je je wimpers sierlijk omhoog krult.

Rouge laat je best de rand van je bril volgen, begin in het midden van je wang en trek richting slapen. Zorg er wel voor dat je bril en je blush elkaar niet raken.

Ook al raden de meeste visagisten aan om ofwel de mond, ofwel de ogen te accentueren, Mary Greenwell lapt deze regel resoluut aan haar laars. 'De lipstickkleur die ik gebruik, ongeacht of ik mijn ogen dramatisch of subtiel opmaak, hangt natuurlijk af van de gelegenheid, maar vooral van mijn eigen humeur.' Doe waar je je goed bij voelt, is dus haar devies. Als je een zwaar montuur draagt, is het wel een goed idee om je lippen sterk te stiften, zodat ze je gelaat weer in balans brengen.

Door: Ann Willems in Goed Gevoel oktober 2009.