"3 op 10 borstkankers te wijten aan obesitas"

doorRedactieop 26/03/2010

"25 tot 30 procent van alle borstkankergevallen zouden vermeden worden als vrouwen dunner en actiever zouden zijn". Aan het woord is dr. La Vecchia, kankerspecialist aan de Universiteit van Milaan. Onze moderne levensstijl biedt de ideale brandsstof voor de toenemende ziekte.

Levensstijl

Obesitas, regelmatig alcoholgebruik, gebrek aan beweging: het zijn factoren die borstkanker ongunstig kunnen beïnvloeden. Dat scheen een belangrijke conclusie op de European Breast Cancer Conference. Volgens dr. Carlo La Vecchia is intussen alles gezegd op het vlak van screening. Het wordt volgens hem tijd om naar andere zaken te kijken. Zo zouden jaarlijks duizenden vrouwen de ziekte niet ontwikkelen als ze er jaren geleden een gezondere levensstijl op nahielden.

Hormonen
Waarom zwaarlijvige dames meer kans maken om de ziekte te ontwikkelen, is nog niet helemaal duidelijk. Wel blijken vrouwelijke oestrogeenhormonen een rol te spelen, zo zou een toenemende wildgroei verantwoordelijk zijn voor bepaalde tumors.

Alcohol
Volgens de World Cancer Research Fund kan 40 procent van de diagnoses vermeden worden door een gezondere levensstijl. Een dagelijks groot glas wijn bijvoorbeeld doet de kans op de ziekte met een vijfde toenenemen. Alcohol doet immers de oestrogeenwaarden stijgen. (lvl)