3 tips om rimpels te helpen voorkomen, voor het te laat is

doorTimon Van Mechelenop 19/12/2016

We willen de klok massaal tegenhouden, en daarvoor zoeken we steeds vaker onze toevlucht tot botox of andere plastische chirurgie. Hoewel wij hier absoluut niet willen beweren dat daar iets mis mee is, net zoals er ook niets mis is met ouder worden, zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het verouderingsproces enigszins te vertragen. 3 tips.

Laten we meteen even duidelijkheid scheppen: rimpels voorkomen is niet mogelijk. Tenzij met plastische chirurgie dan. Het is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Je kunt ze gelukkig wel verminderen en ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk gespaard blijft ervan.

Elke dag zonnecrème smeren
Rimpels worden voor 90 % (!) veroorzaakt door onbeschermde blootstelling aan zon. Wie niet smeert, versnelt het proces dramatisch, en je krijgt er ook nog eens pigmentvlekken van en potentieel zelfs huidkanker. Gebruik daarom dagelijks zonnecrème, in de zomer én winter. Een crème met een breed spectrum, die je huid beschermt tegen zowel UVA en UVB-stralen, werkt het best. Ook een minimumfactor van 15 of hoger is aangeraden.

Huidverzorging
Smeren om er jong uit te zien, dat is waar de advertenties je toe verleiden, maar helpt het ook echt? Geen enkele crème is in staat om rimpels uit te wissen, maar een goede verzorging van de huid is wel van essentieel belang voor een gezonde huid en het kan vroegtijdige veroudering voorkomen. De huid reinigen en een hydraterende crème smeren vormen de grondslag voor een goede huidverzorging. Gebruik milde producten die niet irriteren, vermijd daarom ingrediënten als alcohol en parfum. Daarnaast kun je nog tal van andere producten toevoegen aan je dagelijkse verzorgingsroutine, denk daarbij aan een oogcrème, tonic en serum. Maar overdrijven hoeft niet, een goede dagelijkse basisverzorging is het belangrijkste.

Levensstijl
Je levensstijl wordt weerspiegeld op de huid. Roken en overmatig alcoholgebruik laten bijvoorbeeld hun sporen na. Bij rokers stelt men vast dat de haarvaten samentrekken, de bloeddoorstroming vermindert en de huid vaal en grauw wordt. Overmatig alcoholgebruik zal dan weer de bloedvaten openzetten en kan een factor zijn in het ontstaan van couperose. Voldoende bewegen en ontspannen is daarnaast ook erg belangrijk voor je huid.