4 goedaardige huidkenmerken die je (helaas) krijgt vanaf je 40

doorNina Dillenop 19/05/2015

Er is geen aangename manier om dit te zeggen: na je 40ste verjaardag ziet je huid er helaas iets minder gaaf uit als in je prille twintigerjaren. Er zullen jammer genoeg plots rode of witte bultjes en vlekjes opduiken die jouw iets rijpere huid ontsieren. Het goede nieuws is gelukkig dat ze helemaal goedaardig zijn, en dat je ze misschien een beetje kan verminderen.

Witte vlekjes
Zie je plots kleine witte vlekjes opduiken op schenen en/of schouders, dan heb je in een mooi woord te maken met "idiopathische guttate hypomelanosis". Deze vlekjes onstaan bij de oudere huid door blootstelling aan de zon, en komen vooral voor bij dames met een lichtere huid. Ze richten geen schade aan, maar je kan er jammer genoeg ook niet veel aan doen om ze minder zichtbaar te maken. Veranderen ze van kleur of vorm, dan raadpleeg je best een dermatoloog.

Fibromen
Fibromen of steelwratjes zijn goedaardige huidgezwelletjes die vooral voorkomen op het gezicht, in de oksels en liezen, in de hals of bij de borsten. Ze komen vaak voor - zo'n 30% van de vrouwen boven 40 heeft er last van - en richten geen schade aan. Wie overgewicht of diabetes type 2 heeft maakt meer kans op het ontwikkelen van fibromen. Wie ze echt storend vindt, kan ze door een dermatoloog laten verwijderen.

Haemangioma senilis
Een haemangioma senilis of cherry angioma - omwille van de kersenrode kleur - is een goedaardig bloedvatgezwel, dat je krijgt doordat bloedvaten zich vermenigvuldigen op één plek. Een exacte oorzaak is er niet, maar ze ontstaan op de oudere huid. Sommige mensen voelen ze amper, bij anderen beginnen ze te jeuken, bloeden of irriteren als ze in aanraking komen met kledij.
Je kan deze rode vlekjes bij een dermatoloog snel en simpel laten weglaseren, maar los van het mogelijke ongemak zijn ze niet kwaadaardig.

Zonnevlekjes
Deze platte, bruingekleurde vlekken op de huid worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd, omdat ze er logischerwijze komen naarmate we ouder worden. Ze komen vooral voor op handen, armen en decolleté, de plaatsen die doorgaans het meest zon zien. Wie sproeten heeft krijgt later ook makkelijker zonnevlekjes, omdat beiden te maken hebben met concentraties pigment.
Je kan proberen om zonnevlekjes te verminderen door bepaalde crèmes te smeren die je in de drogist kan kopen. Werkt dat niet, kan je een laserbehandeling of chemische peeling laten doen bij een dermatoloog. Na die behandeling moet je extra opletten met zonnebescherming, of de vlekjes komen zo weer terug.