4 kopjes koffie per dag schaden vruchtbaarheid vrouw

doorRedactieop 08/07/2008

Vier kopjes koffie per dag kunnen de kansen van een vrouw om zwanger te raken met 26 procent doen slinken, dat beweren Nederlandse onderzoekers althans.

Vruchtbaarheidsproblemen
De onderzoekers volgden 13 jaar lang de gezondheid en gewoonten van 9.000 vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen nadat ze gestopt waren met een IVF behandeling. Sommigen hadden een baby gekregen dankzij de behandeling, andere niet. Bijna 1.350 vrouwen kregen een baby nadat de behandeling beëindigd werd, de meeste van die zwangerschappen kwamen voor in het eerste jaar na de behandeling. De onderzoekers bestudeerden waarom sommige vrouwen wel op een natuurlijke manier kinderen konden krijgen en andere niet. Hierbij ontdekten ze dat levensstijl een grote rol speelde.
Alcohol en roken
Degenen die meer dan vier kopjes koffie, thee of andere drankjes met cafeïne dronken, hadden 26 procent minder kans op een zwangerschap. Het drinken van drie of meer alcoholische drankjes per week heeft hetzelfde effect. Ook overgewicht kan je kansen verminderen op een zwangerschap. Maar roken blijkt nog steeds het meest schadelijke voor de vruchtbaarheid van een vrouw te zijn, meer dan een sigaret per dag vermindert je kansen op een kind met meer dan een derde. Eerder dit jaar werd al beweerd dat twee kopjes koffie per dag het risico op een miskraam kon verdubbelen. Verder verhoogt cafeïne het risico op een doodgeboren kind en wordt het in verband gebracht met verschillende afwijkingen bij baby's.

Toxische stof
Professor Bill Ledger en Brits vruchtbaarheidsdokter zegt dat cafeïne een toxische stof is voor de eitjes van een vrouw. "Vrouwen die zwanger willen worden kunnen maar beter hun consumptie van thee en koffie beperken. Enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl kunnen de kansen op een zwangerschap na een behandeling verhogen. Het heeft geen gigantisch effect, maar als je al problemen hebt om zwanger te worden, kan het wel helpen. Je hoeft niet radicaal met koffie te stoppen, maar je kan er wel mee minderen. Cafeïne kan ook sperma beschadigen, dus ook mannen moeten opletten met de hoeveelheid koffie of thee die ze drinken."

Uit het onderzoek blijkt wel het verbruik tot 300 mg koffie per dag wel veilig is voor vrouwen die zwanger willen worden. (ep)