40 procent minder eten = 20 jaar langer leven

doorEllen Provoostop 04/07/2012

Door je voedselopname met 40 procent te beperken kun je je leven met 20 jaar verlengen, dat beweren wetenschappers in Londen althans.

Onderzoekers aan de universiteit van Londen ontwikkelen een behandeling waarvan ze hopen dat deze de 'ziekte' van ouder worden bestrijdt. Ze bekijken hoe ze genen en levensstijl kunnen aanpassen om het begin van de effecten van veroudering uit te stellen en zo je jaren langer kunnen laten leven. Ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratie kunnen zo bestreden worden.

Alle organismen
Het team bestudeerde hoe het leven van een kat met 30 procent verlengd kan worden door de hoeveel geconsumeerde voeding te beperken. Professor Piper: "We ontdekten dat als een rat 40 procent minder eet, het dier 20 tot 30 procent langer zal leven. Dat is 20 jaar in een mensenleven. Dit blijkt zo te zijn bij alle organismen, zelfs honden."

Pillen en dieet
Zijn team verlengde het leven van organismen door enkelvoudige genen aan te passen. Ook verminderden ze het effect van een genmutatie die Alzheimer kan veroorzaken. De wetenschappers bestudeerden ook fruitvliegen, zij delen 60 procent van de menselijke genen en verouderen op een gelijkaardige manier. Zo slaagden ze er al in het leven van de vliegen en muizen te verlengen met medicatie en een aangepast eetpatroon. Ze hopen dat deze combinatie ook zal helpen om mensenlevens te rekken. Professor Piper: "Als we er in slagen de genen op te sporen die instaan voor veroudering, dan moeten we het proces zelf ook kunnen vertragen."