5 tips om pijn te bestrijden zonder medicatie

doorEllen Provoostop 21/03/2016

Vrouwen ervaren vaker meer en intenser pijn dan mannen, hebben tal van onderzoeken al aangetoond. Dan slik je toch snel een pilletje voor je weer aan de slag gaat? Pijnstillers kunnen heel wat bijwerkingen hebben en soms zelfs gevaarlijk zijn, maar er zijn gezondere alternatieven. Wist je dat je pijn met je brein kunt controleren?

Vrouwen lopen meer risico op verschillende chronische pijnaandoeningen als fibromyalgie, migraine, geïrriteerd darmsyndroom en lupus. Bij veel aandoeningen hebben vrouwen 200 tot 800 procent meer kans om deze te ontwikkelen. En endometriose is bijvoorbeeld een ziekte die alleen dames treft. Vrouwen ervaren deze aandoeningen ook ernstiger dan mannen. Kortom, pijn is pijnlijker voor vrouwen.

Oorzaken
De verklaring dat vrouwen gevoeliger zijn voor pijn is erg complex. Het immuunsysteem speelt gedeeltelijk een rol: dames lopen meer kans op pijnlijke onstekingsaandoeningen, zoals artritis en veranderingen in het immuunsysteem. Ook hormoonswisselingen zijn een boosdoener. Een daling van oestrogeen bijvoorbeeld als gevolg van de menopauze kan ook leiden tot chronische pijn.

Psychologische oorzaken
Dat pijn vaker vrouwen treft, is erg belangrijk bij de behandeling ervan. Want wat is pijn? De wetenschappelijke definitie luidt: een negatieve zintuigelijke en emotionele ervaring. Psychologische redenen kunnen dus ook die andere ervaring van pijn verklaren. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer kans op angststoornissen en depressies. Dit zijn allebei risicofactoren voor de intensere ervaring van pijn bij chronische aandoeningen. Wanneer je werkt aan je emotionele stress kan dit dus ook een positief effect op je gezondheid hebben.

Sommige experts geloven namelijk dat vrouwen gevoeliger zijn voor pijn omdat we het meer aandacht geven en het minder goed uit ons brein kunnen sluiten. Pijn heeft een nut, want het is een teken van gevaar. Het signaleert dat we bescherming of hulp moeten zoeken. Maar wanneer het chronisch wordt, heeft het uit evolutionair opzicht geen nut meer. Daarom is het belangrijk dat je leert om chronische pijn te bestrijden.