7 dingen die je nooit in de droogkast mag stoppen

doorNina Dillenop 07/03/2016

Misschien heb je het zelf wel the hard way geleerd: sommige kledingstukken komen niet hetzelfde uit de droogkast als je ze erin hebt gestopt. Helaas niet in goede zin. Voor wie het nog niet te laat is, deze 7 dingen stop je beter nooit in een droogtrommel.

Ze zijn dan wel (relatief) bestand tegen hete temperaturen op het strand, tegen de agressieve warmte van een droogkast zijn bikini's en badpakken niet opgewassen. De elastische stof zal brozer worden en beschadigd raken. Geen paniek: kleine hoeveelheden elastische stof, zoals in een jeansbroek, overleven wel een sessie in de droogkast.

Het delicate stofje van je panty zal krimpen door de hitte, terwijl de draaiende bewegingen van de droogkast er ook voor zorgen dat ze in elkaar verstrengeld raken. Ooit al een in elkaar verstrikte panty moeten ontwarren op een haastige ochtend? Dat wil je liever niet.

Dankjewel voor het bestaan van (badkamer)matten met rubber aan de onderkant, die ervoor zorgen dat je niet slapstickgewijs uitglijdt in de badkamer. Maar je droogt het ding toch beter aan een waslijn. Het rubber dat je onderaan die matten vindt zal beginnen afbrokkelen door de intense hitte. Erger nog: oververhitting kan een bescheiden brandje in je droogkast veroorzaken. Niet doen dus.

Een mooie, goed zittende beha is behalve erg aangenaam ook erg duur, dus die verpruts je liever niet na één beurt in de droogkast. De warmte en bewegingen van de droger kunnen de vorm en elasticiteit van de stof beschadigen, waardoor hij uitrekt. Leg beha's in plaats daarvan plat om te drogen.

Pailletten of andere extraatjes die in reliëf op je kledij liggen, kunnen andere stoffen in de droogkast beschadigen. Door kledingsstukken mee te sleuren achter deze tirlantijntjes kan je scheurtjes of kleine beschadigingen aanbrengen. Hang ze in plaats daarvan aan een waslijn of - als het om delicate stoffen gaat - leg ze liggend te drogen.

Na een doorweekte loopsessie wil je die loopschoenen snel drogen in de droogkast, maar dat is geen goed idee. De hitte kan het rubber doen krimpen, de demping van je schoenen kapotmaken en ervoor zorgen dat de lijm lost. Stop in plaats daarvan oude kranten in je schoenen, die het vocht kunnen absorberen.

Dat vierkant met een cirkel in waar een streep doorstaat in je kledinglabels, betekent zoveel als: niet in de droogkast. Het lijkt logisch dat je dit moet respecteren, maar vaak wordt het vergeten omdat je ten onrechte denkt te weten met welk stofje je te maken hebt. Check altijd het label, ook als je denkt dat je zeker bent. Geloof ons: we spreken uit ervaring.