7 dingen die Vlaamse ouders écht niet snappen over jongeren

doorRedactieop 27/01/2015

Morgen publiceert Joepie de resultaten van haar grote onderzoek naar misvattingen over jongeren. Bij het analyseren van de resultaten viel meteen op dat de meningen van jong en oud soms mijlenver uit elkaar liggen. Wat snappen Vlaamse ouders duidelijk écht niet over jongeren? We zetten graag 7 grote misvattingen op een rij.

Meer dan 1.600 jongeren én ouderen, onder wie BV's zoals zanger Ian Thomas (17) en zijn moeder, regisseur en 'Slimste Mens' Adil El Arbi (26) en zangeres Laura Tesoro (18) namen deel aan het onderzoek van Joepie. Dit zijn de opvallendste misvattingen.

"Jongeren leiden een zorgeloos bestaan."
Slechts 8% van de jongeren die aan het onderzoek meewerkten heeft naar eigen zeggen 'weinig zorgen', terwijl ouders helemaal anders denken: 37% denkt dat jongeren een zorgeloos bestaan leiden. Jongeren hebben dus ook hun zorgen en alles behalve een onbezorgd leventje.

"Jongeren vinden hun vrienden belangrijker dan hun familie"
Minder dan de helft van de ouderen denkt dat jongeren hun familie belangrijker vinden dan vrienden, terwijl 67% van de jongeren zegt familie belangrijker te vinden.

"Jongeren hechten vooral belang aan hun online vrienden."
Ouderen denken ook verkeerdelijk dat jongeren asociaal zijn. Een meerderheid (56%) van de ouderen denkt immers dat jongeren vooral belang hechten aan hun 'online vrienden', terwijl slechts 14% van de jongeren akkoord gaat met die stelling. Jongeren hebben dus ook een leven naast Facebook en internet.

"Jongeren voelen zich voor weinig verantwoordelijk."
Meer dan de helft van de ouderen denkt dat jongeren zich voor weinig verantwoordelijk voelen (56%), maar bij de jongeren gaat maar 24% akkoord met deze stelling. Jongeren hebben dus meer verantwoordelijkheidszin dan hun ouders denken.

"Jongeren zijn niet bezig met het uitstippelen van hun toekomst."
Minder dan de helft van de ouderen denkt dat jongeren nu al bezig zijn met hun toekomst (42%), maar ook dat blijkt niet waar. 78% van de jongeren zegt wel degelijk bezig te zijn met het uitstippelen van hun toekomst.

"Jongeren willen zich niet inzetten voor zij die het moeilijk hebben."
Jongeren hebben verder duidelijk ook meer sociaal en maatschappelijk engagement dan ouderen denken. 76% van de jongeren zegt zich te willen inzetten voor mensen die het moeilijk hebben terwijl maar 51% van de ouderen dit denkt.

"Jongeren eten veel fastfood en amper gezonde voeding"
Volgens veel ouderen eten jongeren vandaag vooral ongezond eten zoals fastfood (63%), maar veel minder jongeren gaan hiermee akkoord (39%). Jongeren eten achter de rug van hun ouders dus misschien veel minder ongezond dan mama en papa denken.