7 tips om een geheim te bewaren

doorLien Buyckop 23/07/2012

Is je beste vriendin zwanger, maar vraagt ze om het voorlopig nog aan niemand te vertellen? Of ben je op zoek naar een nieuwe job, maar mogen je collega's dat niet weten? Voor de meeste vrouwen is het niet simpel om zulke dingen te verzwijgen. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunnen helpen om een geheim te bewaren.

1. Schrijf het op
Pen het neer in je dagboek of typ het in een document op je (privé)computer. Vergeet niet om ook je eigen emoties bij het geheim te noteren. Voel je je gestresseerd, bang of opgetogen over het weetje? Je zal je beter voelen als je die gevoelens van, je af kunt schrijven. Bovendien vermindert het ook de kans dat je het geheim aan een vriend zult vertellen, want je hebt het al 'verklapt' aan je dagboek.

2. Beperk de verleiding
Het is moeilijk, maar je moet de drang om rond te strooien dat je iets weet, onderdrukken. Eens je er iets over loslaat, is het namelijk nog veel moeilijker om erover te zwijgen.

3. Maak een lijstje
Schrijf alle redenen neer waarom het beter is om het geheim te bewaren. Denk na over de gevolgen voor de andere betrokkenen en vraag je af of je wel klaar bent om het te vertellen. Kijk een aantal keer per week naar je lijstje, zeker als je de drang hebt om het te vertellen.

4. Verander van onderwerp
Als je vrienden of collega's beginnen te praten over iets dat te maken heeft met jouw geheim (beginnen aan kindjes, hoe je promotie kan krijgen, ...), verander dan zachtjes van onderwerp. Hoe minder je er in hun gezelschap aan denkt, hoe beter.

5. Vertel het anoniem
Als je echt nood hebt aan advies, overweeg dan een anonieme post op een blog waar ze hetzelfde thema als jouw geheim behandelen. Op die manier krijg je de opinie van mensen die geen mening hebben over hoe jij je leven moet leiden. Zorg er wel voor dat je niet te veel details onthult die je identiteit kunnen verklappen.

6. Bepaal een datum
Het is quasi onmogelijk om een geheim voor altijd te bewaren, dus bepaal een tijdstip waarop je het wel mag vertellen. Als je je vrienden inlicht over een nieuwe partner, wacht dan bijvoorbeeld een maand. Als het gaat om een zwangerschap, wacht je zeker drie maanden. Het is veel gemakkelijker om een geheim te bewaren als je een deadline hebt.

7. Kijk vooruit
Aangezien je weet dat je het geheim uiteindelijk wel zal vertellen, kan je exact plannen hoe je het gaat aanpakken. Geef je aan je mama een kaartje met 'liefste oma'? Of zoek je een goede manier om die vervelende collega's eindelijk vaarwel te zeggen? Denk erover na, dat houdt je gemotiveerd om het geheim te bewaren tot het grote moment. Succes!