7 tips om een uitje naar de Italiaan gezond te houden

doorElke De Pourcqop 13/08/2012

Je wil mee uit eten, maar wil je ook aan je dieet houden? Met zeven simpele regels is een dinertje bij de Italiaan zowel gezellig als gezond(er).

1)    Voorgerecht
Een grote, dikke nee tegen gefrituurde zaken, zoals mozzarella sticks. Gefrituurd voedsel is sowieso een slecht idée, zeker met kaas erin. Wil je een voorgerecht, kies dan voor een traditionele minestrone of een salade: zo heb je een broodnodige portie groenten binnen.

2)    Deegwaren
Probeer wit brood (ja ook ciabatta!) te laten links liggen en kies voor de granenvariant. Waar het kan, kan je de pasta of het pizzadeeg laten vervangen door volkorenpasta of multigranen of glutenvrij deeg. Hoe dunner de korst, hoe minder calorieën: vergeet dus ook de 'deep pan pizza'. Nog een gemakkelijke manier om te genieten van pizza en calorieën te skippen: laat de korst liggen.

3)    Olie
Drijft je pizza in de olie? Wees dan niet beschaamd om deze weg te deppen: het scheelt niets in smaak en veel in calorieën. Zelf pikante olie toevoegen? Denk er niet aan.


4)    Groentjes
Kies voor een gerecht boordenvol groenten in plaats van enkel vleeswaren. Bestel geen pasta als nevengerecht, maar spinazie met look of broccoli.

5)    Rode saus

Gulden regel: rode saus is beter dan witte... boordenvol room en kaas! Kan je het echt niet laten, vraag dan een kleine portie of wees slim en eet de helft, en vraag de andere helft mee naar huis. Zo geniet je twee keer!

6)    Dessert

Tiramisu, ijs of kaastaart? Als je een dessert na een pasta- of pizzamaaltijd toch niet kan weerstaan, probeer dan te delen met een tafelgenoot. Het beste van twee werelden: dessert aan de helft van de calorieën!

7)    Drank

De verleider van de avond brengt ook heel wat calorieën met zich mee. Wees bob en bespaar jezelf de calorieën van te veel wijn. Een glas smaakt net zo goed, toch?