Acht bizarre eigenschappen van het menselijk lichaam

doorRedactieop 10/06/2014

Een voorgevoel of puur toeval? Heb je ooit al een bonzend gevoel in je gewrichten gehad net voor het begint te onweren of een plotse migraineaanval gekregen bij extreem koude temperaturen? Het menselijk lichaam is tot heel wat bizarre dingen in staat die soms wel op verborgen 'superkrachten' lijken. We zetten de vreemdste vaardigheden hier alvast op een rij.

1. Pijnlijke gewrichten voorspellen het weer
Verhalen over krakende gewrichten en het weer zijn zeker geen klaagzang volgens dokters. Wanneer er een grote storm aankomt, verlaagt immers de atmosferische druk, waardoor de zenuwuiteinden een relatieve toename in druk van de gewrichtsvloeistof kunnen registreren. Dit zorgt ervoor dat je meer pijn ervaart, maar je weet tenminste wel wanneer een paraplu mee te nemen.

2. Jouw ogen vertellen je wanneer het écht te koud is
We weten allemaal wanneer we het koud hebben, maar onze ogen geven een teken wanneer het pas echt gevaarlijk wordt. Bij ernstige hypothermie vernauwen de bloedvaten in de ogen om energie te bewaren. Dit kan resulteren in tijdelijke blindheid, iets wat model Kate Upton aan den lijve ondervond tijdens haar fotoshoot voor Sport Illustrated op Antartica.

3. Het hart kan gebeurtenissen voorspellen
Het gaat dan jammer genoeg niet over hoeveel kinderen je later zal hebben of hoeveel belastingen je dit jaar moet betalen, maar de resultaten van een recent onderzoek tonen aan dat de hartslag wel degelijk sommige gebeurtenissen kan anticiperen. Onderzoekers van de Northwestern Universiteit, de Universiteit van Californië en de Universiteit van Padova in Italië lieten deelnemers verschillende foto's zien, sommige waren neutraal terwijl anderen een reactie moesten uitlokken. Ze ondervonden zo dat de hartslag van sommige mensen tot 10 seconden voor het zien van een stimulerend beeld al verhoogde. Dit lijkt te suggereren dat we weten wanneer er iets spannends te gebeuren staat.

4. Jouw pupillen verraden wat je mooi vindt
Je kan nog zo je best doen om een crush te verbergen, maar wanneer je je aangetrokken voelt tot iemand geven jouw (verwijde) pupillen dit gegarandeerd weg. Het hoeft echter niet perse om een persoon te gaan. Je kan ook grote ogen opzetten wanneer iets esthetisch plezierig is, van een verleidelijk dessert tot een indrukwekkende zonsondergang.

5. Tijdreizen door de neus
We hebben het allemaal wel eens ondervonden; de geur van zonnecrème die ons meeneemt naar die vakantie van vorig jaar of vergebakken cake die je aan mama's keuken doet denken. Ons reukorgaan kan krachtige herinneringen oproepen, dit omdat de reukzin in onze hersenen zich op dezelfde plaats bevindt als de oorsprong van emoties en de opslagplaats voor herinneringen. Geuren, herinneringen en gevoelens zijn zo nauw verweven dat het ruiken van oma's parfum je letterlijk tot tranen kan brengen. Wetenschappers noemen het een "magische tijdsmachine".

6. De ogen kunnen de lente voorspellen
Het is misschien allesbehalve een voordeel van allergieën, maar het geeft wel aan wanneer ons een paar warmere dagen te wachten staan na een lange winter. De pollen in de lucht nemen immers toe bij veranderingen in het weer en onze ogen zijn (jammer genoeg) de eerste die dit ondervinden.

7. Spijsvertering geeft je superkracht
In gevaarlijke situaties worden in de hersenen adrenaline vrijgegeven, wat voor een verhoogde hartslag en vesnelde ademhaling zorgt, de pupillen verwijdt en belangrijker nog: de spijsverteringsorganen tijdelijk stil legt zodat je spieren met ongelooflijke kracht kunnen samentrekken. Wanneer de nood het hoogst is, kan een moeder bijvoorbeeld wel degelijk een auto optillen wanneer haar kind eronder vastzit.

8. Migraineaanvallen geven extreme temperaturen aan
Wie last heeft van migraineaanvallen lijkt ook extreem gevoelig aan het weer, voornamelijk extreem koude en warme temperaturen. Verandering in het weer kunnen onevenwichtigheden in de hersenen veroorzaken die onder andere een invloed hebben op serotonine, wat tot migraine kan leiden. Onderzoekers raden daarom aan binnen te blijven bij voornamelijk koud en winderig weer om migraineaanvallen te vermijden.