9 winterse verwentips voor psoriasispatiënten

doorElke De Pourcqop 29/10/2012

Tijdens de winter krijgt de huid het hard te verduren, alle huid lijdt er onder. Voor psoriasispatiënten is het echter een extra uitdaging. Met deze verwentips kom je als psoriasispatiënt de winter comfortabel(er) door.

1)    Hydraterende crème
Hou je huid goed gehydrateerd om de roodheid en het jeuken te verminderen, en de psoriasisvlekken te laten genezen. Kies voor een hele dikke crème of zelfs een 'body butter', omdat die vocht beter vasthuid.

Gebruik het na elke douche, bad maar ook na elke handenwasbeurt. Let op met lekkere geurtjes of exotische ingrediënten, zij kunnen een extra allergische reactie veroorzaken.

Vaseline is dan weer heel geschikt om psoriasiskorsten te verzachten en (na een tijdje) te verwijderen.

Vergeet ook de lippen niet: smeer ze vaak in met een goede balsem, zowel binnen als buiten.

2)    Kalmerende baden

Wie een hete douche kan vermijden, moet dat zeker doen: zij drogen de huid nog verder uit. Gebruik de douche enkel voor het wassen en afspoelen.

Neem een (kalmerend) bad met oliën of speciale zouten voor ongeveer een kwartiertje. Dat volstaat om de schilfers los te weken, de jeuk te kalmeren en jou te ontspannen.

Smeer je naderhand onmiddellijk in met een rijke hydraterende crème (zie ook puntje 1).

Te lang baden of douchen is sowieso erg hard voor de huid wegens het uitdrogende effect en valt sowieso te vermijden.

3)    Luchtbevochtiger

Ook verwarming droogt de huid (en de lucht in huis) uit. Gebruik een bevochtiger om uitdroging te voorkomen. Volg de schoonmaakinstructies om een verzameling bacteriën te vermijden.

4)    Draag zachte laagjes

Koude wind en vriestermpaturen irriteren de huid en kunnen zo psoriasis verergeren en pijnlijker maken. Duffel je daarom goed in, met een zachte sjaal, muts en handschoenen of zo zoveel mogelijk te vermijden dat huid wordt blootgesteld.

Laagjes zijn ook een goede zet: je kan er gemakkelijker enkele kwijt in warmere omgevingen, zo vermijd je oververhitting wat ook een impact heeft op psoriasis. Vermijd irriterende stoffen zoals wol of zware, schurende stoffen zoals denim. Zacht katoen is een uitstekende keuze.


5)    Drink veel water
Als je huid niet mag uitdrogen, dan mag jij ook niet uitdrogen. De enige goede manier om dat te doen is door water te drinken: het bevat geen calorieën en onttrekt geen vocht aan je lichaam zoals cafeïne. Wil je toch iets warm, drink dan liever een kruidenthee.

6)    Ontstress

Stress vermijden is nog beter maar niet altijd mogelijk. Daarom staat ontstressen ook bovenaan. Of het nu lezen, films bekijken, sporten of een massage is: maak tijd en budget vrij om opstoten van psoriasis een halt toe te roepen.  

7)    Positief denken

Leven met psoriasis is niet altijd gemakkelijk, en het verhoogt het risico op depressie. Zeker als je ook last hebt van herfstblues door het tekort aan licht, is het belangrijk om actief een te donkere mood te voorkomen. Omring je met vrienden, trakteer jezelf op een avondje humor, denk positief en/of contacteer een psycholoog als het echt niet betert.

8)    Zonnebank
Ga af en toe onder de zonnebank, als de huisarts dat goedkeurt. UVB-stralen zijn daarbij belangrijker dan UVA-stralen. Zonlicht is een belangrijk middel tegen psoriasis, en in de winter, bij gebrek aan zonlicht kunnen de klachten dus verergeren.

9)    Vermijd griep
Griep en verkoudheid kunnen psoriasis verergeren. Overweeg daarom zeker een griepvaccin en neem maatregelen om een verkoudheid tegen te gaan, zoals de handen regelmatig wassen of ontsmetten met een handgel.  

Huisarts
Verergert de psoriasis toch? Stap dan naar je huisarts. Met een aangepaste medicatie of lichttherapie kan toch al veel bereikt worden.
Wat is psoriasis?

Wat is psoriasis?
Psoriasis is een huidziekte met als belangrijkste kenmerken een rode, jeukende huid en witte schilfers. Het komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, de knie- en elleboogholtes, armen en benen en soms ook in het gezicht.

Alles dat de huid uitdroogt, verergert psoriasis omdat de huid dan scheurt of er kloofjes ontstaan die de klachten doen toenemen.