Ademtest kan mammogram vervangen

doorRedactieop 05/03/2014
Een mammogram

Met een ademtest van slechts 6 minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. De test is veilig en pijnloos, in tegenstelling tot het maken van een mammogram, de huidige methode. Dat blijkt uit een studie, onder meer door onderzoekers van Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic. De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic. De veelbelovende resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen, één op de acht krijgt met de ziekte te maken. Alle Nederlandse vrouwen tussen 50 en 75 jaar worden elke twee jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram, 'een pijnlijke en onplezierige methode, nog afgezien van mogelijke schadelijke gevolgen van de röntgenstraling', aldus Roy Lalisang, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC.

De test, ontwikkeld in de Verenigde Staten, werd onderzocht bij 244 vrouwen. Hij is gebaseerd op het feit dat er bij vrouwen met borstkanker andere stoffen in de uitgeademde lucht zitten dan bij vrouwen zonder de ziekte.

Met bijna 100 procent zekerheid bleek de test op die manier in staat borstkanker uit te sluiten. Gezonde vrouwen hadden namelijk in bijna alle gevallen een normale ademtest. In geval van een positieve ademtest werd in bijna 80 procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest moeten aanvullende onderzoeken plaatsvinden om borstkanker te bevestigen of uit te sluiten, aldus de onderzoekers.