ADHD treft evenveel 60-plussers als jongeren

doorLien Buyckop 09/08/2012

ADHD is een aandoening die we vooral associëren met kinderen, maar ook ouderen worden erdoor getroffen. Volgens Nederlandse experten komt de hyperactiviteitsstoornis zelfs even vaak voor bij 60-plussers als bij jongeren. De opvatting dat veel kinderen de aandoening 'ontgroeien', komt daarmee op de helling te staan.

Er wordt geschat dat 2 tot 5 procent van de leerlingen uit de lagere school lijden aan ADHD, wat leidt tot aandachtstekort, rusteloosheid en friemelen. Ongeveer één derde zou de aandoening 'ontgroeien' voor ze tieners zijn. De overigen zien hun symptomen geleidelijk aan verbeteren, al raken ze nooit volledig 'genezen'.

Even veel
Tot nog toe was het niet duidelijk hoeveel volwassenen, en meer bepaald 60-plussers, te maken hebben met ADHD. Een nieuw onderzoek van het University Medical Centre in Amsterdam brengt daar nu daar echter verandering in. Zij stelden vast dat ongeveer 3 procent van de 60-plussers lijdt aan ADHD, een vergelijkbaar percentage als bij kinderen.

Voor hun studie onderzochten de Nederlandse wetenschappers 231 volwassenen tussen 60 en 94 jaar. Zij vulden enquêtes in, speciaal ontwikkeld om een ADHD-diagnose te stellen. Zo werd onder andere gevraagd of ze het moeilijk vinden om een film volledig uit te kijken of als ze zich makkelijk laten afleiden door hun eigen gedachten.

Het resultaat was duidelijk: in het algemeen had 2,8 procent te maken met de aandoening, maar het voorkomen daalde naarmate men ouder werd. Zo had 4 procent van de volwassenen tussen 60 en 70 ADHD, ten opzichte van slechts 2,1 procent van de 70- tot 94-jarigen. Het is voorlopig niet duidelijk of de symptomen verbeteren met ouder worden, of als de test niet in staat is om ADHD op te sporen bij 70-plussers.

Diagnose
Onderzoeksleidster Marieke Michielsen: "Het is hoe dan ook duidelijk dat ADHD niet verdwijnt naarmate men ouder wordt en dus een aandoening is die zeker verder onderzocht moet worden."

ADHD werd pas erkend als medische aandoening in de jaren 80. Het is dan ook goed mogelijk dat veel volwassenen die daarvoor naar school gingen, nooit de juiste diagnose kregen.