Afvallen geeft je niet meer zelfvertrouwen

doorEllen Provoostop 06/04/2012

Gewichtsverlies krikt niet noodzakelijk het zelfvertrouwen van tienermeisjes op, dat blijkt uit een recente studie.

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de gegevens van een studie bij meer dan 2000 tienermeisjes die van hun tiende tot twintigste gevolgd werden. Elk meisje dat met overgewicht kampte en kilo's kwijt speelde, bleef daarna nog steeds met een negatief beeld over haar lichaam kampen. "We merkten op dat meisjes die afvielen en niet langer obees waren zichzelf nog steeds als dik beschouwden", aldus onderzoekster Sarah Mustillo.

Psychologische begeleiding
Toch meent de professsor dat het belangrijk is om mentale begeleiding te voorzien tijdens het afvallen, dit kan meisjes namelijk helpen om later niet weer bij te komen. Waarom zou je immers diëten en sporten als je jezelf als dik blijft beschouwen?

Positieve punten
Je zelfbeeld verbeteren vraagt tijd. Het belangrijkste wat je hiervoor kunt doen is je lichaam aanvaarden zoals het is. Iedereen heeft zijn minpunten, het is beter je te focussen wat je mooi en uniek maakt. Wanneer een negatieve gedachte over jezelf je te binnenschiet, moet je jezelf stoppen en aan iets denken waar je wel dol op bent. 

Daarnaast is het belangrijk te erkennen dat er dingen zijn aan jezelf die je niet kan veranderen. Probeer ook alles te relativeren, wie geeft er nu om dat jij grote voeten hebben? Moesten mensen dit al opgemerkt hebben, dan hechten ze hier helemaal niet zoveel belang aan als jij. Het is wie je bent wat telt, niet hoe je er uit ziet.